Categories: Ştiri sănătate

Dietă pentru sănătatea oaselor. Iată cum le menții puternice cu ajutorul acestor superalimente

Din cuprinsul articolului

Sistemul osos are nevoie de anumiți nutrienți esențiali pentru a fi puternic și sănătos. În lipsa acestora, oasele pot deveni fragile și sunt mult mai predispuse la fracturi și sensibilitate. Din fericire, alimentația poate asigura aportul necesar de vitamine și minerale. Iată ce trebuie să consumi pentru a avea oase puternice!

Calciul și vitamina D sunt nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor. Calciul are rolul de a întări structura oaselor și dinților, iar vitamina D este responsabilă pentru absorbția corespunzătoare a calciului în organism.

Dupa 30 de ani, oasele incep sa isi piarda lent si progresiv din densitate, procesul accelerandu-se dupa varsta de 50 de ani.

Fara un aport suficient de nutrienti responsabili cu intarirea oaselor si a dintilor, se poate instala osteoporoza, o afectiune caracterizata prin fragilitate osoasa si predispozitie crescuta la fracturi, scrie Sfatul Medicului.

Alimente pentru sănătatea oaselor

Lactate

Doar 235 ml de lapte furnizează 300 de miligrame de calciu, adică aproximativ 35% din doza zilnică recomandată a acestui mineral. Concentrația de calciu este aceeași pentru laptele integral, fără lactoză, degresat sau bătut.

Persoanele care preferă să bea mai rar lapte îl pot înlocui cu un alt produs lactat excelent pentru întărirea sistemului osos, iaurtul grecesc. Alături de acesta, specialitățile tari de brânză sunt surse alimentare importante de calciu (2-3 porții pe zi pot acoperi necesarul zilnic al mineralului). Brânză mai conține și cantități mici de vitamina D.

Sardine

O porție de numai 85 de grame conține mai mult calciu decât un pahar mare cu lapte. Consumate cu tot cu oase, acestea contribuie la dezvoltarea masei osoase și menține sănătatea sistemului osos.

Legume verzi

Legumele cu frunze verzi, de la varza Kale și până la spanac sau varză, conțin mai mult calciu decât se crede în general. Circa 100 de grame de legume verzi, consumate proaspete, furnizează până la 200 de miligrame de calciu!

Ouă

Deși ouăle pot acoperi numai aproximativ 6% din necesarul zilnic de vitamina D (conținută de gălbenuș), ele reprezintă o cale ușoară de suplimentare a acestui nutrient important pentru oase, necesar pentru absorbția calciului în organism.

 

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

21 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

51 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: