Din cuprinsul articolului
Dieta pe bază de plante poate încetini insuficiența cardiacă, riscul mai scăzut de declin cognitiv și demența. Care sunt cele mai potrivite diete pe bază de plante?
Ce se întâmplă dacă ai putea îmbunătăți sănătatea inimii și funcția creierului prin schimbarea dietei? Cercetătorii Facultății de Medicină a Universității Boston au descoperit că, consumând mai multe alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe de pădure și legume cu frunze verzi, limitând în același timp consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și produse de origine animală, puteți încetini insuficiența cardiacă (IC) și, în cele din urmă, reduceți riscul de declin cognitiv și demență.
Insuficiența cardiacă (IC) afectează peste 6,5 milioane de adulți din SUA.
Pe lângă efectele sale dăunătoare asupra mai multor sisteme de organe, prezența IC este asociată cu un risc mai mare de declin cognitiv și demență. În mod similar, modificările structurii și funcției cardiace (remodelare cardiacă) care preced apariția IC sunt asociate cu funcția cognitivă slabă și sănătatea cerebrală.
Adoptarea unor diete, cum ar fi dieta mediteraneană (MIND) și Abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH), care se caracterizează prin aportul mare de alimente pe bază de plante, se numără printre recomandările stilului de viață pentru prevenirea IC. Cu toate acestea, până acum nu a fost clar dacă un model dietetic care pune accentul pe alimentele considerate a promova menținerea sănătății neurocognitive.
Cercetătorii au descoperit că dieta MIND, care subliniază consumul de fructe de pădure și legume cu frunze verzi, limitând în același timp consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și produse de origine animală, a beneficiat în mod pozitiv de funcția ventriculară stângă a inimii, care este responsabilă pentru pomparea sângelui oxigenat în tot corpul.
Cercetătorii au evaluat datele dietetice și ecocardiografice ale 2.512 participanți la studiul Framingham Heart (Offspring Cohort), și-au comparat scorul de dietă MIND cu măsurătorile structurii și funcției cardiace și au observat că un model dietetic care pune accentul pe alimentele considerate a promova menținerea sănătății neurocognitive atenuează și remodelarea cardiacă.
Deși Xanthakis recunoaște că urmarea unei diete sănătoase poate să nu fie întotdeauna ușoară sau să se potrivească cu programele aglomerate de astăzi, oamenii ar trebui să facă un efort concertat pentru a adera la alimentația sănătoasă pentru a ajuta la scăderea riscului de îmbolnăvire și pentru a obține o calitate mai bună a vieții.