Sari la conținut

Dieta nutritivă pentru a ține sub control în mod natural colonul iritabil

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Din cuprinsul articolului

Pacienții care suferă de colon iritabil ar trebui să aibă o dietă specială pentru a evita exacerbarea simptomelor bolii. Cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a afla ce alimente ar trebui să fie prioritare, care ar trebui restricționate și în ce cantități ar trebui consumate.

Boala intestinului iritabil este cunoscută ca fiind o tulburare care provoacă dureri în abdomen și modificări ale mișcărilor intestinale, potrivit bibliotecii americane de sănătate și medicină, Medlineplus.

Cauzele acestei afecțiuni pot varia; cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății au menționat că s-a constatat că persoanele care au fost expuse la un stres constant și frecvent pot suferi de intestin iritabil.

„Intestinul este conectat la creier prin semnale hormonale și nervoase care merg înainte și înapoi între intestin și creier. Acestea afectează funcția intestinului și simptomele. Nervii pot deveni mai activi în perioadele de stres. Acest lucru poate face ca intestinele să fie mai sensibile și să devină mai comprimate sau să se contracte.

Această afecțiune poate apărea la orice pacient, indiferent de vârstă; cu toate acestea, este de două ori mai frecventă la pacienții de sex feminin decât la cei de sex masculin. Persoanele cu această afecțiune pot suferi de constipație sau diaree, motiv pentru care este important să consultați un profesionist pentru a ști care este dieta ideală.

Este de menționat că această dietă nu va fi prelungită, adică, odată rezolvată problema, este necesar să se consulte cu profesionistul cum să prevină simptomul, însă unele alimente pot fi consumate, dar nu cu aceeași frecvență. Profesionistul va trebui totuși să evalueze fiecare caz în parte.

Site-ul de sănătate și de autoîngrijire al Institutului Național de Sănătate din SUA conține o listă de orientări dietetice pentru persoanele care suferă sau sunt predispuse la boala intestinului iritabil. Înainte de a urma aceste recomandări, este important să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății.

Dieta colonului iritabil

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă un pacient cu boală a intestinului iritabil, conform entității menționate mai sus, este să consume mai multe fibre în caz de constipație; dacă pacientul suferă de diaree, acesta ar trebui să se abțină de la ingerarea acestora pe durata recuperării. În plus, este extrem de important să se evite produsele care conțin gluten.

Fibrele pot fi obținute sub două forme:

  • Fibre solubile, acestea se găsesc în fasole, fructe și produse precum ovăzul, semințele și nucile.
  • Fibre insolubile, care se găsesc în produsele din cereale integrale și în legume.

Acest tip de alimente trebuie implementat în planul alimentar treptat, niciodată dintr-o dată, deoarece acest lucru poate duce la complicații de sănătate, potrivit organizației menționate mai sus.

„Ideal este să se adauge treptat alimente cu fibre în dietă pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu fibrele. Prea multe fibre dintr-o dată pot provoca gaze, ceea ce poate declanșa simptome de colon iritabil. Adăugarea de fibre în planul alimentar încet, 2-3 grame pe zi, poate ajuta la prevenirea gazelor și a balonării.

Profesioniștii recomandă evitarea glutenului doar pentru a vedea dacă acesta este cauza sindromului de colon iritabil al pacientului. Merită menționat faptul că glutenul este prezent în grâu, orz și secară.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel