Din cuprinsul articolului
Au fost inventate multe strategii pentru a obține pierderea în greutate. Obezitatea și excesul de greutate nu reprezintă doar o problemă estetică, ci poate fi și o problemă cronică de sănătate, punând organismul în pericol de apariție a bolilor cronice.
Diabetul de tip 2, afecțiunile cardiovasculare, afecțiunile osoase și chiar cancerul sunt câteva dintre problemele asociate cu excesul de greutate. Potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (PAHO), ratele de obezitate aproape s-au triplat din 1975 și au crescut de aproape cinci ori la copii și adolescenți.
„America are cea mai mare prevalență dintre toate regiunile Organizației Mondiale a Sănătății, cu 62,5% dintre adulți supraponderali sau obezi (64,1% dintre bărbați și 60,9% dintre femei)”, explică PAHO.
Printre cele mai recomandate diete pentru contracararea obezității sau excesului de greutate se află cea nordică. Aceasta, conform portalului Better with Health, este foarte asemănătoare cu cea Mediteraneană și se bazează pe acordarea de prioritate acelor alimente care pot fi obținute cu ușurință din mediul natural.
Cu alte cuvinte, acele produse care se obțin din mare, lacuri și păduri sunt cele care ar trebui să fie prezente pe masă.
Printre alimentele evidențiate se numără legumele rădăcinoase, legumele cu frunze verzi, leguminoasele, fructele, produsele lactate, cerealele, peștele, printre altele.
Decalogul dietei nordice, potrivit Ministerului Danez al Alimentației, Agriculturii și Pescuitului, citat de Better To Health, este:
„O dietă bazată pe toate acele principii și pe acele alimente pe care le-am detaliat vă oferă toți macronutrienții și micronutrienții fundamentali. Cu ele nu numai că vei putea slăbi, dar vei avea și un stil de viață sănătos”, explică sursa citată.
Spre deosebire de cele de mai sus, există o listă de alimente care, potrivit nutriționiștilor, ar trebui abandonate sau cel puțin consumate ocazional:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…