Sari la conținut

Dieta minună care reduce hipertensiune arterială. Explicația oamenilor de știință

Hipertensiune arterială
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente nocive pentru hipertensiune arteriala

Dieta joacă un rol crucial în controlul tensiunii arteriale. În acest sens, un studiu recent a arătat că cei care urmează în mod constant o dietă mediteraneană prezintă un risc redus de hipertensiune arterială.

Descoperirile au fost făcute de o echipă de cercetători de la Școala de Științe ale Sănătății și Educație de la Universitatea Harokopio din Atena, Grecia, după ce au urmărit datele de 20 de ani, iar rezultatele au fost publicate în European Journal of Clinical Nutrition.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care face ca sângele să împingă pereții arterelor cu o forță mare, făcând inima să lucreze din greu. O valoare a tensiunii arteriale de 130/80 milimetri de mercur (mm Hg) sau mai mare este considerată a fi ridicată.

  • Hipertensiunea arterială afectează aproximativ 30% dintre adulți și crește riscul afecțiunilor precum atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. Printre cei mai importanți factori de risc se numără lipsa activității fizice, obezitatea, consumul excesiv de sare, consumul de tutun și antecedentele familial.
  • Dieta mediteraneană se referă la modelul alimentar tradițional al țărilor care se învecinează cu Marea Mediterană, care se concentrează pe consumul mai multor legume, fructe, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase, uleiuri sănătoase și cantități moderate de pește și fructe de mare.

Dieta mediteraneană legată de riscul redus de hipertensiune arterială

Pentru a afla mai multe despre beneficiile respectării dietei mediteraneene, cercetătorii celui mai recent studiu au evaluat 3.042 de participanți care nu aveau hipertensiune arterială la începutul studiului în 2002.

De asemenea, participanții nu aveau nicio boală cardiovasculară și au fost intervievați pentru a înțelege dieta lor. și obiceiurile de viață. Au fost evaluate, de asemenea, glucoza, nivelul colesterolului, greutatea corporală și tensiunea arterială.

Pentru a evalua cât de corectau urmat participanții diferite aspecte ale dietei mediteraneene pe parcursul perioadei de urmărire, li s-a acordat un MedDietScore. Scorurile mai mari au reflectat o mai mare aderență la dietă.

De asemenea, au fost deduse puncte pentru consumul de alimente sau grupe de alimente considerate „non-mediteraneene”, cum ar fi produsele lactate cu grăsime, carnea de pasăre și carnea roșie.

Cercetătorii au urmărit, de asemenea, participanții și pentru alte aspecte, cum ar fi dezvoltarea hipertensiunii, colesterolului ridicat, diabetului și bolilor cardiovasculare.

  • La sfârșitul studiului, participanții din grupul cu cel mai mic MedDietScore, indicând o aderență mai slabă la dieta mediteraneană, au avut o rată a hipertensiunii arteriale de 35,5%.
  • Grupul mijlociu a avut o rată a hipertensiunii arteriale de 22,5%.
  • În schimb, grupul cu cel mai mare MedDietScore, care reflectă o mai bună aderență la dieta mediteraneană, a avut o rată de incidență a hipertensiunii arteriale de 8,7%.

Cercetătorii au descoperit, astfet, că o aderență ridicată la dieta mediteraneană, în special atunci când este susținută longitudinal, este asociată cu o incidență mai mică a hipertensiunii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel