Sari la conținut

Dieta mediteraneană, planul alimentar care funcționează când alte diete nu dau rezultate. Ce, cum și cât mănânci pentru a slăbi

Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Dieta mediteraneană este poate cel mai bun stil alimentar din lume. Beneficiile sale pentru sănătate nu mai contenesc. Este considerată secretul unei vieți echilibrate și lipsite de probleme de sănătate.

Dacă ții diete după diete și simți că nu mai dau randament, că nu vezi rezultate, este momentul să îți schimbi stilul de viață. Iar dieta mediteraneană nu va întârzia să îți aducă rezultate.

Specialiștii recomandă stilul alimentar din această dietă bazată pe carne slabă, pește, ouă și legume din belșug. Eliminarea alimentelor procesate și a zahărului ne garantează slăbirea frumoasă și sănătoasă.

Mai mult, să nu uităm că oamenii din țările care au această dietă în mod firesc sunt mai fericiți și mai relaxați.

Dieta mediteraneană a fost numită și dieta longevității, chiar și dieta fericirii. Este dieta care se află pe primul loc în topul specialiștilor și a fost desemnată în 2020 cea mai sănătoasă dietă a anului, de 25 de specialiști în nutriție.

Această dietă este cercetată de câțiva ani buni, iar beneficiile sale pentru sănătate apar anual, pe măsură ce noi descoperiri se fac în legătură cu acest stil alimentar.

Cea mai sanatoasa dietă presupune consumul frecvent de ulei de măsline, bogat în Omega 3, fructe si legume, cereale integrale si carne slaba.

Dieta mediteraneană a fost aleasă în urma a 7 criterii esențiale: eficiența în slăbire pe termen scurt, eficiența în slăbire pe termen lung, prevenția afecțiunilor cardiovasculare, complexitatea nutrițională, riscuri de sănătate și ușurința cu care poate fi adoptată.

Mai mult, dieta mediteraneană ar putea ajuta persoanele în vârstă să prevină fragilitatea cognitivă şi să se menţină în formă, au descoperit cercetătorii.

Un regim alimentar bogat în fructe şi vegetale, ulei de măsline şi peşte stimulează activitatea bacteriilor din stomac asociate unei îmbătrâniri sănătoase şi reduce bacteriile asociate cu reacţiile inflamatorii, au precizat experţi din cinci ţări.

Dieta este bogată în fructe, zarzavaturi, nuci, legume, ulei de măsline şi peşte şi săracă în carne roşie şi grăsimi saturate.

Peștele și puiul sunt cele mai frecvent gătite proteine animale, iar carnea roșie nu apare decât ocazional în meniul mediteranean.

În cea mai sănătoasă dietă aleasă de experți se întâlnesc frecvent și ierburile aromatice, fructele de mare, fasolea și nucile. Pe lista ingredientelor permise din când în când se află brânzeturile, ouăle, iaurtul și ocazionalul pahar cu vin.

Așadar, dacă vrei să adopți și tu cea mai sănătoasă dietă, începe prin a reduce consumul de carne roșie, zahăr și grăsimi dăunătoare. Integrează fructele și legumele în rutina ta zilnică și consumă săptămânal nuci, păstăi și cereale integrale. Vei simți în scurt timp efectele benefice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel