Din cuprinsul articolului
Dieta ținută de Margaret Thatcher, cel mai longeviv prim-ministru britanic din secolul XX, este legendară. Dieta englezească cu ouă a fost concepută de nutriționiștii care lucrează la Clinica Mayo. Experții au conceput această dietă special pentru Doamna de Fier. Cu această dietă se pot pierde între zece și 20 de kilograme în aproximativ o lună.
Pe 13 martie 1979, Margaret Thatcher a oferit un interviu informal extrem de interesant pentru British Sun. Viitorul premier, care avea atunci 54 de ani, a vorbit despre principiile ei de nutriție.
Cu obiectivul de a pierde aproximativ nouă kilograme, timp de două săptămâni, aceasta a urmat cu strictețe sfaturile medicilor pentru a-și perfecționa imaginea înaintea alegerilor din 1979.
Dieta fostului premier britanic era bogată în proteine și grepfrut
La micul dejun, Margaret consuma un suc de grepfruit, două ouă, o cafea fără zahăr sau un ceai. La prânz, consuma alte două ouă, iar la cină friptură de miel sau pește.
Principalele reguli în așa-numita Dieta lui Margaret Thatcher include meniul de prânz și cină care nu va fi niciodată schimbat. Următoarea regulă este că, dacă cantitatea exactă a unui produs dat nu este menționată în mod explicit în dietă, înseamnă că poate fi consumat nelimitat.
În plus, este permisă înlocuirea parțială a ouălor cu brânză de vaci. Dulciurile nu sunt interzise, dar nu este permisă utilizarea zahărului și a produselor care îl conțin. Este recomandat să consumați o cantitate mare de fructe și multă apă. Este deosebit de important să nu mănânci alimente până la senzația de greutate în stomac – trebuie să controlezi cantitatea de alimente.
De asemenea, este recomandat să reduceți utilizarea sării și să folosiți mai multe alte condimente. Produsele interzise sunt carnea de porc și miel, din fructe – smochine, struguri, mango, banane, precum și curmale.
Dieta care promite o pierdere între zece și 20 de kilograme
Brânzeturile grase și laptele sunt, de asemenea, excluse din regim, iar consumul de cartofi și porumb nu este permis. Uitați de bulionul de carne și sosurile grase, excludeți grăsimea animală, untul și uleiul.
Nu mai pot fi consumate paste și produse din cereale – nimic din făină albă. De asemenea, alcoolul trebuie exclus din meniu. Acest tip de dietă cu ouă nu este recomandat persoanelor cu alergii alimentare, celor care au boli de inimă, ficat sau rinichi. De asemenea, nu este potrivit pentru femeile însărcinate. Dacă decideți să începeți acest regim, consultați un specialist.
Se crede că pentru a obține o formă perfectă, Thatcher a mâncat 28 de ouă în doar o săptămână. Pâinea prăjită în regim este întotdeauna pâine integrală. Iată meniul pentru fiecare zi din cele patru săptămâni:
Prima săptămână
Micul dejun din prima săptămână include grapefruit, cel mult 2 ouă fierte și o ceașcă de cafea (ceai, dar fără zahăr). Prânzul din prima zi poate fi o peră și un măr, precum și ½ portocală. Pentru cină, nu mâncați mai mult de 400 g de friptură de vită, dar nu trebuie să fie grasă. În a doua zi, prânzul trebuie să fie din piept de pui prăjit, asezonat cu ardei roșu, pentru garnitură – salată cu suc de lămâie.
Dieta ținută de Margaret, subiectul unor dezbateri aprins
Ultima masă a zilei include 2 ouă fierte, salată de castraveți, mentă și pătrunjel, pâine prăjită și ½ grapefruit.
În a treia zi, mâncați la prânz o salată de roșii și ardei proaspăt, la care puteți adăuga brânză degresată și pâine prăjită. Pentru cină se fierbe o bucată de pui și se condimentează cu câteva ierburi și puțin muștar. Garnitura poate fi salata de varza cu suc de morcovi si lamaie.
În a patra zi, luați o salată de fructe la prânz și adăugați niște iaurt degresat ca supliment. Cina include friptură de pui cu turmeric și niște coriandru, iar garnitura sunt castraveți, roșii și puțină țelină. În a cincea zi, în timpul prânzului, puteți mânca două ouă fierte și o salată de mazăre și morcovi cu puțin sos de soia. Masa finală a zilei include pește la grătar cu o parte de varză chinezească cu pătrunjel și grapefruit.
În a șasea zi, la prânz, faceți un shake de fructe pe bază de apă, iar seara, mâncați carne de vită gătită într-o combinație de salată de castraveți și fenicul. A șaptea zi permite o porție de pui fiert cu salată de roșii și busuioc la prânz, iar cina include ardei prăjiți cu usturoi și condimente și pâine prăjită.
A doua saptamână
Mic dejun cu ouă
A doua săptămână repeți micul dejun din prima, iar cina include 2 ouă fierte și fructe în fiecare zi. Prânzul din prima zi este friptură de vită cu legume proaspete, iar pentru cină, adăugați grapefruit în ouă. În a doua zi, la prânz, la prânz, prăzește pui și ardei copți cu morcovi, iar la cină, adaugă o portocală în ouă. În a treia zi, prânzul conține din nou friptură de vită și salată de varză cu castraveți, iar cina este completată de 3 mandarine.
În a patra zi, luați prânzul cu o salată de brânză cu condimente la alegere, dovlecei și morcovi aburiți și 2 ouă fierte. Pentru cină, adăugați o portocală. A cincea zi a celei de-a doua săptămâni prevede prânzul – pește copt cu lămâie și fenicul (rozmarin) și completează cina cu grapefruit. În a șasea zi, la prânz trebuie consumate o bucată de pui fiert și o salată de ardei, roșii și puțin coriandru. Pentru desert – portocale. Cina aici este diferită – mâncați doar 1 ou fiert și pregătiți o salată de fructe care include grapefruit. Se condimentează cu iaurt degresat. Ultima zi include piept de pui prăjit cu dovlecei, roșii și usturoi pentru aromă, portocale pentru desert și salată de ouă și castraveți asezonată cu țelină pentru cină.
A treia săptămână
A treia săptămână – numai fructele sunt permise (cu excepția ouălor la micul dejun) pe parcursul primei zile. Puteți face o salată de fructe și puteți adăuga brânză de vaci sau lapte. În a doua zi se mănâncă doar legume prăjite (poate fierte la abur) asezonate cu condimente proaspete. A treia zi prevede fructe și legume coapte. A patra zi vă permite să mâncați de 4 ori pe zi, dar în porții mici.
Faceți pește la grătar cu salată de varză, salată de salată sau legume prăjite. În a cincea zi, puiul fiert sau prăjit este permis în combinație cu legume – fiert sau prăjit. Din nou puteți mânca de 4 ori. Ultimele 2 zile permit numai fructe în orice moment al zilei.
A patra săptămână
Brânză de vacă
Ultima a patra săptămână prevede ca toate produsele să fie împărțite în cinci sau șase porții egale pe zi. Nimic altceva decât ceea ce este descris de specialiști nu poate fi adăugat. În prima zi se asigură grapefruit sau două portocale, câte 4 roșii și castraveți. Adăugați ton conservat, dar neapărat fără grăsime și carne coptă sau fiartă – nu mai mult de 300 g.
A doua zi include 1 mar (poate o para), portocala sau 200 g de pepene verde, precum si grapefruit. Patru roșii și 3 castraveți, pâine prăjită și 300 g de carne – fiartă sau prăjită – sunt permise pentru o zi. A treia zi include 150 g de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, brânză cu conținut scăzut de grăsimi, legume aburite (poate fierte), câte 2 roșii și castraveți, pâine prăjită și 2 portocale (sau grapefruit).
A patra zi de regim include cate 3 castraveti si rosii fiecare, paine prajita, portocala, grapefruit si 400 g pui fiert. În a cincea zi, împărțiți următoarele alimente în porții – pește la grătar (poate fi și copt), salată verde, câte 3 roșii și castraveți, 2 ouă fierte și 2 portocale (sau grapefruit).
A șasea zi include 150 de grame de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi și 400 de grame de piept de pui fiert, precum și pâine prăjită, trei roșii și trei castraveți, un pahar de ayran (poate chefir), 2 portocale sau grapefruit. Ultima zi este formată din 150 de grame de brânză de vaci fără grăsimi și pește cu ton, o garnitură de legume (aburată), o salată din 3 castraveți și 3 roșii, pâine prăjită, 2 portocale sau grapefruit.