Categories: Stil de viaţă

Dieta longevității. Ce să mâncați ca să vă mențineți mintea și trupul tinere

Consumaţi peşte, alimente mai puţin sărate şi chiar cafea, pentru a reduce riscul unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Un regim alimentar echilibrat este benefic pentru organism, chiar dacă uneori e privit ca o restricţie.

Problema longevităţii porneşte încă din viaţa intrauterină şi depinde şi de sănătatea părinţilor. „Părinţii ar trebui să-şi modifice stilul de viaţă şi alimentaţie cu cel puţin un an înainte de procreere, renunţând la fumat, băuturi alcoolice şi cafea în exces, junk-food şi sedentarism”, recomandă prof. dr. Gheor ghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Feriţi-vă de aditivii alimentari!

La copii, o alimentaţie defectuoasă duce la apariţia deficitului de atenţie (ADHD), o dezordine comportamentală care trădează o boală a creierului. Din această cauză, ei nu pot învăţa, memora şi, mai grav, nu pot socializa. Specialiştii recomandă să vă feriţi de alimentele care conţin aditivi alimentari şi coloranţi chimici de sinteză (E-uri).

Aceştia susţin că longevitatea depinde de o alimentaţie sănătoasă. Asta înseamnă că trebuie să vă concentraţi atenţia pe fructe, legume şi cereale integrale. Studiile arată că alimentele bogate în antioxidanţi protejează creierul împotriva pierderilor de memorie şi chiar demenţă.

Acizii graşi Omega 3, care se găsesc în special în peşte, vă ajută să evitaţi problemele de memorie, scăderea vitezei de reacţie şi chiar afecţiuni grave precum Alzheimer sau Parkinson. Uleiul de peşte protejează creierul de depresie şi pierderi de memorie care apar din cauza vârstei înaintate. „Uleiul de peşte există sub formă de suplimente alimentare, dar dacă nu e procesat corect poate fi periculos, provocând degradarea creierului”, avertizează specialistul în nutriţie Mencinicopschi.

Alimentele care conţin mai puţină sare sunt şi ele bune pentru creier. Cercetătorii susţin că sarea în cantităţi mici menţine scăzut nivelul presiunii arteriale.

Nucile, bune pentru creier

Noile cercetări arată că în acest fel sunt protejate celulele creierului, scăzând astfel riscul pierderilor de memorie şi al demenţei. „Foarte bune sunt nucile şi seminţele, dar nu prăjite şi sărate. Sunt bogate în Omega 3 şi proteine”, adaugă profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Pe lângă faptul că scade riscul de diabet de tip doi, consumul de cafea poate reduce riscul afecţiunilor mentale dacă nu conţine substanţe toxice şi este preparată în condiţii optime.

Stilul turcesc de preparare a cafelei, adică la ibric cu zaţ, este nociv pentru sănătatea organismului. Cafeaua este bună făcută la filtru sau espresso, dar fără să-i adăugaţi lapte sau creme, pentru că au grăsimi şi E-uri. Puteţi pune zahăr sau miere, dar atunci când e suportabilă de băut, pentru că altfel mierea îşi pierde din proprietăţi.

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

4 ore ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

5 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

5 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

6 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

6 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

6 ore ago

Citeste si: