Din cuprinsul articolului
Dieta indiană subliniază un aport ridicat de alimente vegetale, cum ar fi legumele, leguminoasele și fructele, precum si un consum scazut de carne.
Dieta indiană se bazează pe produse proaspăt cultivate, pe ierburi și condimente. Aceasta este combinația perfectă pentru cei care urmează un stil de viață sănătos.
Cu toate acestea, obezitatea este o problema in crestere in populatia indiana. Odata cu disponibilitatea tot mai mare a alimentelor procesate, tara a inregistrat o crestere a obezitatii si a bolilor cronice legate de obezitate, cum ar fi bolile de inima si diabetul
O astfel de dietă are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. În plus, cu dieta indiană este mult mai puțin probabil să dezvolți Alzheimer.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează scăderii consumului de carne și a unui consum mare de legume și fructe. Dieta indiană reduce riscul de boli cronice și promovează pierderea în greutate.
Principalele grupe de produse ale dietei indiene
Dieta se bazează pe alimente bogate în vitamine și alți nutrienți: cereale, legume, fructe, o cantitate mică de lapte și grăsimi sănătoase.
Dieta majorității indienilor este puternic influențată de religia hindusă, potrivit căreia toate ființele vii trebuie apreciate în mod egal. De aceea, dieta lacto-vegetariană este considerată cea mai bună, iar carnea, pestele și ouăle nu sunt recomandate.
Ziua 1 – doar fructe, cu excepţia strugurilor, bananelor, lychee şi mango. Se recomandă pepene verde, mere, portocale, rodii, căpşuni şi pepeni galbeni. Pot fi și 20 de mese pe zi, dar numai de fructe.
Ziua 2 – doar legume, oricâte, dar fierte sau crude.
Ziua 3 – se combină ziua 1 și 2, adică fructe și legume, mai puțin cartofi.
Ziua 4 – 6 banane și 4 pahare de lapte.
Ziua 5 – roşii, varză, germeni de grâu, soia şi brânză de vaci. Se poate face supă cu acestea.
Ziua 6 – supă de legume fără roșii.
Ziua 7 – suc de fructe proaspete, o ceaşcă de orez brun și legume.
Dieta indiană: Reguli de bază
Legume permise:
- Cartofi la micul dejun din ziua 2, deoarece amidonul reduce grăsimea abdominală
- Castravete
- Salată
- Varza – care ajută la creşterea imunităţii, datorită vitaminei C
- Broccoli – sursă importantă de fibre şi calciu
- Ardeii gras – arde grăsimile
- Ceapa – arde grăsimea stocată
- Spanac – arde caloriile
- Morcovi
- Conopidă
În cazul consumului de alimente non-vegetariene se recomandă:
- 2 ouă pentru micul dejun
- pui fiert sau peşte copt pentru prânz
Dieta indiană: Meniuri pe zile
Ziua 1:
- Mic dejun, ora 8,00 – 1 măr și 1 pahar de apă
- Gustarea ora 10.30 – pepene galben și 1 pahar de apă
- Prânz, ora 12.00 – pepene verde și 2 pahare de apă
- Gustarea, ora 16:00 – 1 portocală și 1 pahar de apă
- Gustare, ora 18.30 – 1 pară, 1 pahar de apă
- Cina, ora 20.00 – 1 guava, 1/2 grapefruit și 2 pahare de apă
Ziua 2:
- Mic dejun, ora 8,00 – 1 cartof fiert și o linguriță unt
- Gustarea ora 10.30 – varză şi salată verde, 1 pahar de apă
- Prânz, ora 12.00 – 1 castravete, 1 ceapă, 1 morcov, 2 pahare de apă
- Gustarea, ora 16:00 – 1 cană de broccoli fiert, 1/2 cană de ardei, 2 pahare de apă
- Gustare, ora 18.30 – 1 cană conopidă fiartă, 1 pahar de apă
- Cina, ora 20.00 – Mix de morcov, sfeclă, broccoli şi fasole verde, 2 pahare de apă
Ziua 3:
- Mic dejun, ora 8,00 – pepene galben sau 1 măr, 2 pahare de apă
- Gustarea ora 10.30 – 1 pară, felii de ananas, 2 pahare de apă
- Prânz, ora 12.00 – 1 castron cu mix de castravete, ceapă, morcovi, salată verde, 2 pahare de apă
- Gustarea, ora 16:00 – 1 portocală sau 1/2 grapefruit şi 1 pahar de apă
- Gustare, ora 18.30 – 1 pară sau 1 guava
- Cina, ora 20.00 – 1 bol de broccoli fiert, 1/2 sfeclă fiartă, 1/2 cană papaya crudă, 2 pahare de apă
Dieta lacto-vegetariană este considerată cea mai bună
Ziua 4:
- Mic dejun, ora 8,00 – 2 banane, 1 pahar de lapte
- Gustarea ora 10.30 – Banana se amestecă cu 1 cană de lapte
- Prânz, ora 12.00 – 1 castron de supă de legume făcută cu varză, morcovi şi ceapă
- Gustarea, ora 16:00 – Shake-ul de banană realizat cu 1 banană şi 1 pahar de lapte
- Cina, ora 20.00 – 2 banane şi 1 pahar de lapte
8 – 10 pahare de apă pe parcursul zilei.
Ziua 5:
- Mic dejun, ora 8.00 – 2 roşii, fasole roşie fiartă, 2 pahare de apă
- Gustarea10.30 – o ceaşcă de tofu sau caş, 2 pahare de apă
- Prânz, ora 12.00 – un castron de brânză, 2 roşii, spanac, 2 pahare de apă
- Gustarea de ora 16.00) – salată verde cu ceapă, suc de lămâie, piper şi un vârf de sare, 2 pahare de apă
- Cina, ora 20.00 – Curry din soia / supa de legume, castravete şi salată de roşii din 1 castravete şi 2 roşii, 2 pahare de apă
Ziua 6:
- Mic dejun, ora 8.00 – 1 castron de legume fierte sau cu sos, 2 pahare de apă
- Gustarea, 10.30 – boabe de fasole fierte cu roşii, 2 pahare de apă
- Prânz, ora 12.00 – 1 ceaşcă de orez brun fiert, supă de legume, 2 pahare de apă
- Gustare, ora 16.00 – 1 măr, 1 pahar de apă
- Gustare, ora 18.30 – 1 castron mic de linte fiartă, cu sare şi suc de lămâie, 1 pahar de apă
- Cina, ora 20.00 – 1 castron de legume fierte amestecate, 1 pahar de apă
Ziua 7:
- Mic dejun, ora 8,00 – 1 bol de pepene galben, 1 pahar de apă
- Gustarea ora 10.30 – Fructe proaspete sau congelate, sau 1 morcov și 1 pahar de apă
- Prânz, ora 12.00 – 1 ceaşcă de orez brun fiert, 1 castron de legume uscate și 2 pahare de apă
- Gustarea, ora 16,00 – 1 măr sau 1 pară, 1 pahar de apă
- Gustare, ora 18,30 – 1 guava, 1 pahar de apă
- Cina, ora 20.00 – 1 castron de supă de legume mixte și 2 pahare de apă
Atenție! Aceste informații NU înlocuiesc prescripțiile și tratamentele medicale.