Din cuprinsul articolului
Cercetările legate de diabet zaharat de tip 2 avansează. În urma unor teste s-a constatat că pacienții diagnosticați cu această boală pot fi ajutați să slăbească. În acest sens, experții au descoperit că pacienții ar putea fi ajutate să slăbească în timp ce dorm cu ajutorul unei noi metode de tratament.
Dietă în SOMN: Cum se poate slăbi în timp ce dormi
Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, caută voluntari pentru a testa noul sistem care va analiza dacă inhalarea unei cantităţi mai mici de oxigen (hipoxie) în timpul somnului poate contribui la slăbit. Scopul studiului este de a investiga dacă somnul în corturi speciale în care este creat un mediu cu oxigen redus este eficient pentru îmbunătăţirea controlului glicemiei şi dacă se pierde astfel din greutate, , informează DPA/PA Media.
Dovezi anterioare au demonstrat că hipoxia poate reduce pofta de mâncare şi poate arde mai multe calorii în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
Voluntarii care iau parte la teste pot face acest lucru în propriile locuinţe, dormind într-un cort amenajat de echipa de cercetători, pentru două perioade de câte 10 zile, scrie Agerpres. În una dintre perioade, nivelul de oxigen va fi reglat la 15%, similar cu nivelurile la care sunt expuşi pasagerii dintr-un avion sau persoanele care trăiesc la altitudini mari.
„Diabetul de tip 2 este o afecţiune obişnuită, care face ca nivelul de glucoză din sânge să devină prea mare. Pentru mulţi oameni, este o afecţiune pe termen lung care poate avea un efect negativ asupra vieţii lor de zi cu zi şi îi expune unui risc mai mare de a dezvolta alte complicaţii grave, cum ar fi boli de inimă sau probleme de vedere”, a declarat doctor Ant Shepherd, lector superior la Facultatea de Sport, Sănătate şi Ştiinţa Exerciţiilor Fizice.
„În timp ce slăbitul şi reducerea nivelului de glucoză din sânge sunt posibile prin modificări ale dietei şi intensificarea exerciţiilor fizice, în cazul unor persoane există o gamă de factori şi obstacole ce îngreunează aceste schimbări ale stilului de viaţă”, a adăugat el.
„Având în vedere că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 se preconizează că va ajunge la 700 de milioane în întreaga lume până în 2045, este vital să găsim alte intervenţii de succes care să ne ajute să tratăm şi să gestionăm afecţiunea, reducând costurile pentru NHS (serviciul public de sănătate din Marea Britanie – n.a.) şi îmbunătăţind viaţa de zi cu zi a oamenilor”, a precizat Shepherd.
Pe parcursul procesului de testare, voluntarilor li se va solicita să poarte dispozitive de monitorizare inteligente, să ţină un jurnal al alimentelor consumate şi să accepte prelevarea de probe pentru analize. În plus, cercetătorii le vor analiza compoziţia corporală şi nivelurile de glicemie pentru a înţelege răspunsul organismului la hipoxie.
„Există deja destul de multe dovezi din alte studii care arată că hipoxia îmbunătăţeşte controlul nivelului de glucoză din sânge şi contribuie la pierderea din greutate. Nu suntem în totalitate siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar credem că probabil ajută la arderea mai multor calorii şi la suprimarea poftelor, astfel încât oamenii nu resimt la fel de mult foamea”, a adăugat Shepherd.