Categories: Expertul zilei

Dieta în Postul Crăciunului. Sfatul nutriționiștilor pentru a nu ne îngrășa

Postul Crăciunului, unul dintre sfinte posturi ale credincioșilor ortodoxi care implică excluderea din alimentație a produselor din carne, ouă, lapte, dar și a băuturilor alcoolice.

Medicul primar specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, doctorul Eduard Adamescu, explică care sunt cele mai frecvente greșeli de alimentație în timpul postului și care sunt riscurile de sănătate la care se expun românii care fac aceste greșeli.

Medicul nutriționist ne explică faptul că oamenii sănătoși nu au nevoie de o pregătire specială pentru a putea intra în Postul Sfintelor Sărbători.

„Persoanele adulte sănătoase nu au nevoie de o pregătire specială, poate doar o trecere treptată, o săptămână fără preparate din carne, dar cu lactate și ouă”, explică doctorul.

Personale care nevoie de o atenție sporită în timpul postului sunt cele care se confruntă cu un diabet zaharat, cu boli cronice grave și cele care suferă de diferite infecții. Aceste categorii de persoane au nevoie de o îndrumare medicală înainte de post, întrucât eliminarea alimentelor din carne, ouă sau lapte le-ar putea agrava starea de sănătate.

Alimente recomandate în postul Crăciunului

Alimentația recomandată de medic în perioada postului trebuie să cuprindă legume și fructe proaspete, surse de proteine vegetale, precum fasole, soia, mazăre, ciuperci și brânză tofu.

De asemenea, pot fi consumate cereale, cartofi și varză, dar în cantități moderate. Dezlegările la pește sau la alte alimente trebuie respectate de fiecare dată.

„Cantitățile trebuie adaptate la necesarul caloric al fiecărui individ, este necesară cumpătarea, acesta este și sensul spiritual al postului. Fiecare trebuie să-și urmărească curba ponderală, pentru a nu se modifica drastic greutatea”, explică medicul.

Cele mai frecvente greșeli alimentare făcute în post

„Cea mai frecventă greșeală este reducerea drastică a aportului de proteine, care poate fragiliza organismul. Aportul exagerat de glucide poate duce la creșterea greutății, iar consumul exagerat de derivate din soia ambalate duce la un aport crescut de aditivi alimentari de calitate îndoielnică”, spune medicul.

Cu această ocazie, nutriționistul ne explică că acumularea unor kilograme, cauzată de perioada de post duce la agravarea bolilor metabolice, la creșterea riscului cardiovascular sau la probleme articulare.

Necesitatea suplimentelor alimentare

„Un organism sănătos poate compensa din rezerve proprii aceste provocări alimentare. Însă, pentru cei cu probleme de sănătate, este nevoie de discuția cu medicul. Cei cu anemie pot avea nevoie de suplimente cu fier, alții de suplimente vitaminice, în special liposolubile, calciu etc.”, explică Eduard Adamescu.

Ieșirea din post

Nutriționistul recomandă ca trecerea de la perioada de post la alimentația normală să se facă treptat, fără exagerări în privința cantităților de mâncare și a cantităților de alcool.

„Cel mai frecvent ajung la camera de gardă a spitalelor cei care încearcă să compenseze într-o zi de sărbătoare săptămânile de post anterioare. Mesele trebuie sa fie variate, dar reduse cantitativ, fără mari cantități de alcool. Nu trebuie să lipsească fructele și salatele de lângă preparatele tradiționale”, spune doctorul.

 

Recent Posts

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

26 de minute ago

Avertisment: obiceiul nociv care poate duce la cancer de colon

O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…

55 de minute ago

ANM, în alertă! Lapoviță și ninsori, vremea se va răci brusc

România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…

o oră ago

Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…

2 ore ago

Horoscop 18-25 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. ZODIILE norocoase

Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…

2 ore ago

Cum influențează IQ-ul diagnosticarea ADHD la copii?

Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…

3 ore ago

Citeste si: