Categories: Expertul zilei

Dieta hepatică: Ce să mănânci pentru a-ți menține ficatul sănătos

Ficatul îndeplinește zilnic peste 500 de funcții de salvare și susținere a vieții. La fel ca orice alt organ, ficatul poate fi, de asemenea, deteriorat sau infectat, provocând slăbirea acestuia și nefuncționarea corectă.

Ficatul este un organ în formă de con care se află în partea dreaptă sus a cavității noastre abdominale. Este alcătuit din doi lobi, fiecare dintre ei fiind alcătuit din opt segmente. Funcția sa este de a regla aproape toate funcțiile chimice din corpul nostru.

Nutrienții care transportă sânge din intestinele noastre ajung mai întâi în ficat, unde toți nutrienții sunt defalcați în continuare. Ficatul metabolizează, de asemenea, orice medicament pe care îl consumăm, astfel încât să ajungă la zona țintă într-o formă necesară și care să fie netoxică.

Ficatul este implicat în digestia, asimilarea și producerea grăsimilor. Este cel mai important organ pentru eliminarea toxinelor dăunătoare din corpul nostru. Acesta stochează energie sub formă de glicogen pentru a fi utilizată atunci când alimentele nu sunt disponibile. Reglează producția de proteine, stochează fierul și reglează sistemul imunitar pentru a ne proteja.

Ficatul îndeplinește zilnic peste 500 de funcții de salvare și susținere a vieții. La fel ca orice alt organ, ficatul poate fi, de asemenea, deteriorat sau infectat, provocând slăbirea acestuia și prin urmare nu mai funcționează corect.

Unele boli frecvente ale ficatului includ:

  • Infecții: Hepatită sau inflamație a ficatului cauzată de viruși precum Hep A, B și C.
  • Sistemul imunitar poate funcționa defectuos și poate ataca ficatul, ducând la hepatită autoimună, colangită biliară primară și colangită sclerozantă primară.
  • Cancerele ficatului includ hemocromatoza, hiperoxaluria, boala Wilson, deficitul de alfa 1-antitripsină.
  • Alte cauze ale bolilor hepatice includ abuzul de alcool, supradozajele cu droguri, boala hepatică grasă fără alcool-NAFLD.
  • Oricare dintre afecțiunile de mai sus poate duce la insuficiență hepatică acută sau la ciroză hepatică, ambele putând fi fatale.

Alimente benefice pentru a-ți menține ficatul sănătos:

  1. Cafea: Studiile experimentale au arătat că un consum moderat de cafea ajută, de fapt, la menținerea bolii hepatice libere. Se arată că un consum de cafea reduce depunerea de grăsimi în ficat, crescând în același timp capacitatea antioxidantă prin creșterea producției de glutation, un puternic antioxidant.
  2. Ovăz: Există o mulțime de dovezi care să susțină aportul de cereale integrale pentru un ficat sănătos, dar din toate acestea, ovăzul este cel care funcționează foarte bine. Compușii beta-glucanici prezenți în ovăz ajută la combaterea inflamației și la întărirea sistemului imunitar din corpul nostru. Ovăzul este, de asemenea, protector pentru ficatul nostru, deoarece ajută la reducerea depozitării grăsimilor.
  3. Usturoiul este util pentru ficatul nostru, deoarece este considerat un stimulent hepatic. În plus, studiile au arătat că un consum moderat de usturoi reduce conținutul de grăsime și greutatea la persoanele cu NAFLD. A fi supraponderal și obez are un efect negativ direct asupra ficatului nostru.
  4. Legume crucifere: Aceste legume includ broccoli, conopidă, varză și muștar / Conțin carotenoizi și alți fitonutrienți puternici care ajută la detoxifierea sistemului nostru. Vitaminele și mineralele prezente în acest grup de legume ne ajută ficatul.
  5. Sfecla roșie este un aliment foarte hrănitor, bogat în antioxidanți și substanțe nutritive precum folatul, pectina, betalainele și betaina. În plus, oferă fibre, mangan, potasiu, vitaminele A și vitamina C. Se înțelege că acești nutrienți contribuie la îmbunătățirea fluxului de bilă, care ajută la eliminarea deșeurilor toxice din corpul nostru.
  6. Ouăle sunt cele mai bune proteine. Conținând toți cei 9 aminoacizi esențiali împreună cu alți compuși, acestea ajută la menținerea integrității membranei celulare a corpului și, prin urmare, la îmbunătățirea țesutului hepatic.
  7. Condimentele și ierburile, cum ar fi curcuma, ghimbirul, ciulinul de lapte, coriandrul, susțin procesele de detoxifiere ale corpului nostru.
  8. Nucile conțin grăsimi nesaturate sănătoase, vitamina E și sunt bogate în fitonutrienți. Acestea protejează împotriva inflamației și a stresului oxidativ. Doar o mână este suficientă pentru a proteja împotriva NAFLD, deoarece acestea adaugă sațietate și previn creșterea în greutate.
  9. De asemenea, s-a văzut că uleiul de măsline reduce stresul oxidativ și este o sursă bună de acizi grași mononesaturați. Reducerea stresului oxidativ înseamnă un ficat bine protejat.
  10. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antociani care ajută sănătatea ficatului prin activitatea lor antiinflamatoare și prin efectul lor asupra îmbunătățirii răspunsului celulelor imune.

 

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

7 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

7 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

8 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

8 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

9 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

9 ore ago

Citeste si: