Din cuprinsul articolului
Majoritatea alimentelor integrale, neprocesate, se încadrează într-o dietă fără gluten, permițând o mare varietate de opțiuni. Cu toate acestea, anumiți aditivi pot transforma un presupus aliment fără gluten într-unul care poate afecta persoanele cu afecțiuni precum boala celiacă.
Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în anumite cereale, cum ar fi grâul, secara și orzul.
Acesta ajută alimentele să își mențină forma, oferind elasticitate și umiditate. De asemenea, permite pâinii să crească și oferă o textură gingașă.
Deși glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, cei care suferă de afecțiuni precum boala celiacă ar trebui să îl evite pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății.
Multe alimente sunt fabricate cu ingrediente care conțin gluten, așa că este important ca cei care nu îl pot consuma să verifice cu atenție etichetele ingredientelor.
În timp ce, în cea mai mare parte, aceste alimente ar trebui să fie complet lipsite de gluten, diferite mărci pot avea procese diferite, mai ales când vine vorba de locul unde sunt create anumite alimente.
De exemplu, unele alimente sunt, din punct de vedere tehnic, fără gluten, dar sunt procesate în același depozit cu alimentele care conțin gluten, ceea ce înseamnă că ar putea conține urme de gluten.
Dacă nva confruntati cu o afecțiune cronică, cum ar fi boala celiacă, este esențial să citiți fiecare etichetă sau să achiziționați numai produse care sunt certificate fără gluten.
De exemplu, ovăzul este adesea procesat în instalații care procesează și grâul, ceea ce poate duce la contaminare încrucișată. Din acest motiv, ar trebui să confirmați că ovăzul pe care îl cumpărați este certificat fără gluten.
Cereale integrale fără gluten
Cereale de evitat
Aceste cereale care conțin gluten sunt adesea folosite pentru a face produse precum pâine, biscuiți, paste făinoase, cereale, produse de patiserie și gustări.
Tipuri de grâu care trebuie evitat
Fructe și legume
Toate fructele și legumele proaspete nu conțin gluten în mod natural. Cu toate acestea, unele fructe și legume procesate pot conține gluten, care este uneori adăugat pentru aromă sau ca agent de îngroșare.
Printre ingredientele care conțin gluten și care pot fi adăugate în fructele și legumele procesate se numără proteina de grâu hidrolizată, amidonul alimentar modificat și malțul.
Deși lista de mai jos nu este exhaustivă, ea oferă câteva exemple de fructe și legume proaspete de care vă puteți bucura în cadrul unei diete fără gluten.
Fructe fără gluten
Legume fără gluten
Fructe și legume de verificat de două ori
Aproape toate proteinele vegetale și animale proaspete, neprocesate, sunt în mod natural fără gluten.
Cu toate acestea, ingredientele care conțin gluten, cum ar fi sosul de soia, făina și oțetul de malț, sunt adesea folosite ca umpluturi sau arome în proteinele care au fost procesate.
Aceste ingrediente pot fi adăugate la sosuri, frecții și marinade care sunt în mod obișnuit asociate cu surse de proteine. Ele pot fi adăugate, de asemenea, la anumite mezeluri.
Proteine fără gluten
Proteine bine de verificat
Proteine de evitat
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…
Oamenii se trezesc adesea cu gura uscată sau cu sete extremă, ceea ce le poate…
Credeți că anul 2024 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor dumneavoastră? Lucrurile vor lua o…
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat companiile să fie pregătite…
Medicii atrag atenţia că secreția de insulină scade noaptea datorită ritmului circadian impus de creier,…
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, a fost votat de peste…