Din cuprinsul articolului
Dietă fără gluten implică excluderea alimentelor care conțin gluten proteic, inclusiv grâul, secara și orzul. Majoritatea alimentelor integrale, neprocesate, se încadrează într-o dietă fără gluten, permițând o mare varietate de opțiuni. Cu toate acestea, anumiți aditivi pot transforma un presupus aliment fără gluten într-unul care poate afecta persoanele cu afecțiuni precum boala celiacă.
Dieta fără gluten: ce alimente poți poți mânca
Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în anumite cereale, cum ar fi grâul, secara și orzul.
Acesta ajută alimentele să își mențină forma, oferind elasticitate și umiditate. De asemenea, permite pâinii să crească și oferă o textură gingașă.
Deși glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, cei care suferă de afecțiuni precum boala celiacă ar trebui să îl evite pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății.
Multe alimente sunt fabricate cu ingrediente care conțin gluten, așa că este important ca cei care nu îl pot consuma să verifice cu atenție etichetele ingredientelor.
Mai jos este o listă de alimente fără gluten. În timp ce, în cea mai mare parte, aceste alimente ar trebui să fie complet lipsite de gluten, diferite mărci pot avea procese diferite, mai ales când vine vorba de locul unde sunt create anumite alimente.
De exemplu, unele alimente sunt, din punct de vedere tehnic, fără gluten. Dar sunt procesate în același depozit cu alimentele care conțin gluten, ceea ce înseamnă că ar putea conține urme de gluten.
Dacă vă confruntați cu o afecțiune cronică, cum ar fi boala celiacă, este esențial să citiți fiecare etichetă sau să achiziționați numai produse care sunt certificate fără gluten.
Cerealele integrale
Câteva boabe integrale selecționate conțin gluten, în timp ce restul sunt în mod natural fără gluten. Este important să verificați etichetele alimentelor atunci când cumpărați cereale integrale. Chiar și cerealele integrale fără gluten pot fi contaminate cu gluten, mai ales dacă sunt procesate în aceeași unitate cu alimentele care conțin gluten.
De exemplu, ovăzul este adesea procesat în instalații care procesează și grâul, ceea ce poate duce la contaminare încrucișată. Din acest motiv, ar trebui să confirmați că ovăzul pe care îl cumpărați este certificat fără gluten.
Cereale integrale fără gluten:
- quinoa
- orez brun
- orez sălbatic
- hrișcă
- sorgul
- tapioca
- mei
- amarantha
- ovăz fără gluten
Cereale de evitat:
- secară
- orz
- triticale
Aceste cereale care conțin gluten sunt adesea folosite pentru a face produse precum pâine, biscuiți, paste făinoase, cereale, produse de patiserie și gustări.
Tipuri de grâu care trebuie evitate:
- grâu integral
- boabe de grâu
- graham
- bulgur
- făină bromată
Fructe și legume
Toate fructele și legumele proaspete nu conțin gluten în mod natural. Cu toate acestea, unele fructe și legume procesate pot conține gluten, care este uneori adăugat pentru aromă sau ca agent de îngroșare.
Ingredientele care conțin gluten și care pot fi adăugate în fructele și legumele procesate includ proteina de grâu hidrolizată, amidonul alimentar modificat și malțul.
Deși lista de mai jos nu este completă, ea oferă câteva exemple de fructe și legume proaspete de care vă puteți bucura în cadrul unei diete fără gluten.
Fructe fără gluten:
- citricele, inclusiv portocalele și grapefruiturile
- banane
- mere
- fructe de pădure
- piersici
- perele
Legume fără gluten:
- legume crucifere, inclusiv conopida și broccoli
- verdețuri, cum ar fi spanacul, varza kale și bibilica
- legume cu amidon, inclusiv cartofi, porumb și dovleac
- ardei gras
- ciuperci
- ceapă
- morcovi
- ridichi
- fasole verde
Fructe și legume ce trebuie verificate de două ori:
- Conserve de fructe și legume. Acestea pot fi conservate cu sosuri care conțin gluten. Fructe și legume conservate cu apă sau sucuri naturale sunt probabil fără gluten.
- Fructe și legume congelate. Uneori, acestea conțin arome adăugate și sosuri care conțin gluten.
Soiurile congelate simple sunt de obicei fără gluten. - Fructe și legume uscate. Unele pot include ingrediente care conțin gluten. Fructele și legumele uscate simple, neîndulcite, tind să fie fără gluten.
- Fructe și legume pretăiate. Acestea pot fi contaminate încrucișat cu gluten, în funcție de locul în care au fostpregătite.