Sari la conținut

Dieta Dukan sau Atkins. Adevarul despre curele de slabire pe baza de proteine care te slăbesc zeci de kilograme in cel mai scurt timp

Dietele pe baza de proteine s-au dovedit a fi foarte eficiente in slabit in cazul persoanelor care au reusit sa le respecte “ca la carte”. Cu toate acestea, ridica numeroase semne de intrebare cu privire la riscurile la care supun sanatate.

Dieta Dukan si dieta Atkins sunt, poate, cele mai populare cure de slabire pe baza de proteine. Cei care reusesc sa le respecte pe toata perioada, fara sa aiba scapari in regimul alimentar, au avut rezultate surprinzatoare in materie de pierdere de kilograme. Cu toate aceste, dietele pe baza de proteine sunt dezechilibrate, supunand organismul la riscuri. De altfel, orice regim alimentar care implica un consum excesiv dintr-un anumit aliment sau substanta nutritiva ridica riscuri pentru sanatate

Cat de multe proteine

Intr-un regim alimentar echilibrat, aportul proteic pe zi trebuie sa se asigure intre 10 si 35% din aportul de calorii pe zi. In curele de slabire pe baza de proteine iti tragi aproximativ jumatate din necesarul de calori din alimentele proteice, precum carnea, ouale sau branza si ai restrictii la produse precum cerealele, fructele si legumele.

Cum functioneaza dietele pe baza de proteine

Atunci cand elimini carbohidratii din alimentatie, pierzi rapid in greutate pentru ca, inainte de toate, elimini apa din organism. Totodata, proteinele sunt mult mai greu digerabile decat carbohidratii si decat grasimile, corpul tau arzand mai multe calorii pentru procesarea lor decat pentru metabolizarea celorlalte doua substante care compun continutul nutritiv al unui aliment. Procesul prin care sunt “arse” proteinele se numeste ketosis, dar acesta poate cauza dureri de cap, stari de nervozitate, ameteli, probleme cu rinichii si palpitatii.

Cat de sigure sunt dietele proteice

Expertii din lumea medicala nu au reusit sa se puna de acord cu privire la siguranta in sanatate a curelor de slabire pe baza de proteine. In timp ce Asociatia Americana a Inimii nu recomanda dietele proteice, cel care a inventat dieta Atkins a fost Robert Atkins, nutritionist si… medic cardiolog.

Pe de alta parte, numeroase cercetari medicale, dar si cazuri exacte au aratat ca prea multa carne grasa si produse lactate pot creste nivelul colesterolului in sange si riscul producerii unu atac de cord. Cand nu mananci legume iti privezi organismul de fibre, dar si alti nutrienti importanti.

Totusi, dietele pe baza de proteine sunt eficiente in lupta impotriva obezitatii, totul este sa masori beneficiile si riscurile unei diete pe baza de proteine si sa le compari toate riscurile obezitatii. In aceasta situatie, dietele proteice ies in castig. Totusi, cele mai recomandate diete pe baza de proteine sunt cele care permit un aport moderat de carbohidrati.

Inceputul dietei pe baza de proteine

Este indicat sa fii foarte pretentios atunci cand alegi ce dieta pe baza de proteine alegi. Majoritatea planurilor alimentare bogate in proteine exclud grasimile si o mare parte din sursele de carbohidrati. Evita o cura de slabire drastica in care nu ai voie sa mananci nimic altceva decat proteine, asigura-te ca poti consuma si legume si cereale. Mai mult, este indicata si consultarea medicului inainte sa te apuci de o dieta proteica pentru ca doar el poate stabili daca nu te expui unor riscuri, mai ales daca ai deja probleme cu colesterolul si cu rinichii.

Ce proteine sa alegi

Pentru cei carora le place carnea, nimic nu se compara cu un gratar suculent. Alege carnurile slabe si elimina pielita sau portiune de grasime de pe ele. Puiul, dar mai ales curcanul sunt alegeri sanatoase in materie de proteine “slabe”. Pe de alta parte, poti opta si pentru peste (din belsug, chiar!) si vita. Este, totusi, indicat sa mentii la minimum consumul de carne de porc. Chiar daca indepartezi portiunile de grasime de pe carne sau alegi bucati care aparent nu au grasime, carnea de porc, in fibra musculara, contine grasime, iar pe asta nu ai cum sa o elimini.

Ouale sunt o alta varianta mai “ieftina” a proteinelor, insa contin colesterol, motiv pentru care nu ar trebui sa mananci mai mult de un ou pe zi. Galbenusul este cel care contine colesterol, adevarata resursa proteica regasindu-se in albus. Pe acesta ar trebui sa-l consumi si sa lasi galbenusul deoparte.

O optiune sanatoase pentru a-ti creste aportul de proteine pe zi este sa mananci soia sau produse pe baza de soia. Mai mult, consumand 25 de grame de proteine din soia chiar ajuta la diminuarea colesterolului.

Continuarea pe lyla.ro. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel