Dieta multifuncţională este creată de medicul nutriţionist Joel Fuhrman, iar secretul ei constă în micronutrienţii prezenţi în fructe şi legume. De aceea, exemplificarea curei într-o piramidă alimentară are la bază legumele –cel puţin opt pe zi- cât mai puţin procesate pentru a-şi păstra calităţile nutriţionale. Următoarea treaptă a piramidei este constituită din fructe (cel puţin trei pe zi) şi alimente bogate în proteine ca: fasolea, nucile şi seminţele.
Componentele care se găsesc în nuci, seminţe, fructe de pădure şi rodii au rol protectiv, iar combinate cu legume verzi, ciuperci şi usturoi întăresc funcţiile organismului de auto-apărare şi auto-vindecare.
O masă ideală combină legumele verzi, usturoiul, ciupercile, fasolea, seminţele şi fructele de pădure, iar numărul porţiilor recomadate este de trei pe zi, conform lui Joel Fuhrman.
,, Sistemul imunitar este în directă legătură cu ceea ce mâncăm, iar cele mai benefice sunt alimentele proaspete, fructele şi legumele de sezon’’, a explicat medicul Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist.
Iată şi cele mai importante reguli ale dietei propuse de Fuhrman
Alimentele pe care ar trebui să le consumăm zilnic:
1. o salată mare compusă din salată verde, roşii şi alte legume crude sau atât la prânz cât şi la cină trebuie să includem o porţie de legume gătite la care adăugăm ciuperci şi usturoi;
2. fasole sau legume, preferabil sub formă de supă;
3. trei fructe proaspete de preferat fructe de pădure, cireşe, portocale, rodii şi prune;
4. o mână de nuci sau seminţe, în fiecare zi;
5. cât mai multe legume verzi;
6. evitaţi mâncarea procesată, tip fast food şi carnea la grătar
Carbohidraţii şi alimentele de origine animală ar trebui consumate cu moderaţie
Alimentele care conţin carbohidraţi (pâinea integrală, fasole, mazăre, porumb, orz, ovăz, dovleac) nu au un rol imporant, reprezentând doar 20% din dietă.
Carnea, ouăle, peştele şi lactatele sunt situate în vârful piramidei, deci ar trebui consumate foarte rar. Cât despre dulciuri sau alimente de la fast food nici nu poate fi vorba pentru că aceste alimente lucrează împotriva dietei şi slăbesc sistemul imunitar.
,,Deşi, sistemul imunitar are nevoie de proteine care se găsesc în carne, ouă, lapte şi peşte, la baza piramidei alimentare ar trebui situate legumele şi fructele proaspete şi cât mai colorate’’ a explicat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi
,,Sistemul nervos are o influenţă extrem de importantă asupra sistemului imunitar, iar persoanele depresive au un sistem imunitar slăbit. Deci, pe lângă alimentaţia sănătoasă, trebuie să avem grijă să facem mişcare, să gândim pozitiv şi să evităm mediile poluate, pentru un organism sănătos’’ a mai adăugat nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.