Din cuprinsul articolului
Iaurtul este un produs lactat fermentat care este savurat în întreaga lume ca mic dejun cremos sau gustare.
În plus, este asociat cu sănătatea oaselor și beneficiile digestive. Unii oameni chiar susțin că sprijină pierderea în greutate.
De fapt, mai multe diete se concentrează exclusiv pe iaurt, afirmând că acesta este cheia pentru a vă ajuta să slăbiți. Totuși, s-ar putea să vă întrebați cum aceste afirmații rezistă controlului științific. Acest articol explică tot ce trebuie să știți despre dietele specifice cu iaurt.
Două diete cu iaurt explicate
Diete multiple prezintă iaurtul ca și componentă cheie, insistând că acest aliment te ajută să slăbești rapid.
Această secțiune analizează două dintre aceste diete pentru a determina dacă se bazează pe știință solidă.
Dieta cu iaurt fără grăsimi
O astfel de dietă, promovată de actrița Jeannie Mai, era cunoscută sub numele de Yoplait Yogurt Diet sau Yoplait Light Two Week Tune Up. În timp ce Yoplait nu mai rulează Two Week Tune Up, această dietă populară cu iaurt susținea că ajută persoanele să slăbească 1-2,5 kg în 14 zile.
Această dietă a făcut să mănânci iaurt de cel puțin două ori pe zi. Regulile sale includ instrucțiuni specifice pentru mese și gustări:
- Mic dejun și prânz: 1 recipient de iaurt , 1 cană (aproximativ 90 de grame) de cereale integrale și 1 porție de fructe
- Cina: 6 uncii (aproximativ 170 de grame) de proteine slabe, 2 cesti (aproximativ 350 de grame) de legume si o cantitate mica de grasimi, cum ar fi sos pentru salata sau unt
- Gustări: 1 cană (aproximativ 175 grame) de legume crude sau 1/2 cană (aproximativ 78 grame) de legume fierte, precum și 3 porții de lactate fără grăsimi pe parcursul zilei
Dieta v-a redus aportul de calorii la doar 1.200 de calorii pe zi și a recomandat să vă creșteți activitatea fizică mergând 30-40 de minute în fiecare zi. Împreună, acești factori duc la un deficit de calorii, care te poate ajuta să slăbești.
Unii susținători ai dietei au susținut că accentul pe iaurtul fără grăsimi este, de asemenea, benefic, susținând că grăsimea din alte iaurturi crește producția de cortizol, hormonul stresului. Se crede că aceasta duce la creșterea nivelului de anxietate și foame.
În timp ce cercetările leagă nivelurile mai ridicate de cortizol cu o creștere a apetitului și riscul de obezitate, grăsimea alimentară nu a fost legată de o creștere semnificativă a nivelului de cortizol.
Dieta cu iaurt
Nutriționistul Ana Luque promovează un tipar de alimentație numit Dieta cu iaurt în cartea ei cu același nume, care spune că iaurtul este secretul pentru a pierde în greutate și a menține sănătatea generală.
Mai exact, ea declară că probioticele din iaurt ajută la tratarea obezității, intoleranței la lactoză, problemelor digestive, refluxului acid, sindromului de colon iritabil (IBS), alergiilor, diabetului, bolilor gingiilor, infecțiilor cu drojdie, metabolismului lent și ulcerelor.
Urmând cu stricteţe această dietă, de două ori pe lună, veţi observa nu numai că aţi scăzut cu cel puţin un număr la haine, dar veţi sesiza şi o scădere a nivelului colesterolului. În plus, veţi scăpa de balonare, de constipaţie sau de diaree, iar corpul se va detoxifica prin uşurarea digestiei.
Deoarece această dietă este una restrictivă, e de preferat să nu o ţineţi mai mult de trei-cinci zile şi să nu o repetaţi mai mult de două ori într-o lună.
Ziua 1
Mic dejun: un pahar cu apă minerală, la temperatura camerei, o cafea sau un ceai fără zahăr, un iaurt degresat (200 de grame) şi o pară.
Gustare: o cană cu ceai verde
Prânz: o salată mare de roşii cu două linguriţe cu ulei de măsline şi un iaurt grecesc (200 de grame).
Gustare: un fruct la alegere
Cină: două ouă fierte cu un bol de spanac fiert
Ziua 2
Mic dejun: un pahar cu apă minerală la temperatura camerei, un ceai sau o cafea fără zahăr, un iaurt degresat şi un măr.
Gustare: o cană cu ceai verde
Prânz: 50 de grame de orez integral fiert, o conservă de ton în apă, o roşie, o jumătate de castravete cu o linguriţă cu ulei de măsline şi 100 de grame de iaurt.
Gustare: un fruct la alegere.
Cină: salată de fructe cu două linguri cu sirop de arţar, o lingură cu seminţe de in şi un iaurt degresat (200 de grame).
Ziua 3
Mic dejun: un pahar cu apă minerală la temperatura camerei, un ceai sau o cafea fără zahăr, un iaurt degresat (200 de grame) şi o banană.
Gustare: o cană cu ceai verde.
Prânz: 50 de grame de orez gătit cu o lingură cu ulei de măsline şi 100 de grame de caşcaval, plus o salată dintr-un castravete, 100 de grame de iaurt şi busuioc.
Gustare: un fruct la alegere.
Cină: 200 de grame de peşte merluciu fiert şi 150 de grame de cartofi copţi, peste care puneţi 100 de grame de iaurt şi condimente.
Ziua 4
Mic dejun: un pahar cu apă minerală la temperatura camerei, un ceai sau o cafea fără zahăr, un iaurt degresat (200 de grame) şi un măr.
Gustare: o cană cu ceai verde.
Prânz: 50 de grame de paste gătite cu roşii proaspete, busuioc şi 150 de grame de iaurt.
Gustare: un fruct la alegere.
Cina: 150 de grame de macrou la grătar cu salată verde, peste care puneţi două linguri cu ulei şi o felie de pâine integrală.
Ziua 5
Mic dejun: un pahar cu apă minerală la temperatura camerei, un ceai sau o cafea fără zahăr, un iaurt degresat (200 de grame) şi o pară.
Prânz: 60 de grame de spaghete preparate cu o lingură cu unt, plus un bol cu mâncărică de fasole verde preparată cu două linguri cu ulei de măsline.
Gustare: un iaurt degresat (200 de grame) şi un fruct la alegere.
Cina: 120 de grame de brânzică de vaci, un cartof copt peste care puneţi sos făcut din 150 de grame de iaurt, o linguriţă cu ulei de măsline, oregano, sare şi piper.
Conținutul de proteine al iaurtului poate ajuta la pierderea în greutate în diferite moduri. Acestea includ:
- Reglarea hormonilor foamei. S-a descoperit că un aport ridicat de proteine crește nivelul mai multor hormoni care reduc apetitul. De asemenea, reduce nivelul de grelină a hormonului foamei
- Creșterea metabolismului. O dietă bogată în proteine vă poate stimula metabolismul, ajutându-vă să ardeți mai multe calorii pe parcursul zilei
- Te simți plin. S-a demonstrat că creșterea aportului de proteine crește senzația de sațietate și satisfacție. Astfel, o dietă bogată în proteine vă poate încuraja în mod natural să consumați mai puține calorii pe parcursul zilei
- Ajută la păstrarea mușchilor în timpul pierderii în greutate. Alături de un aport redus de calorii, o dietă bogată în proteine poate ajuta la păstrarea masei musculare, promovând în același timp pierderea de grăsime, mai ales atunci când este combinată cu exerciții de rezistență.