Din cuprinsul articolului
Fructele se află pe lista celor mai sănătoase alimente pe care le putem consuma. Acestea sunt bogate în minerale, nutrienți și zaharuri naturale și au o multitudine de beneficii asupra organismului. Cu toate acestea, cât de sănătoasă este dieta cu fructe pentru corpul nostru și cum este indicat să le consumăm, de fapt?
Deși fructele sunt, într-adevăr, alimente care nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, experții ne recomandă să le consumăm cu atenție. Consumul excesiv de fructe poate avea efecte negative și pot afecta anumite persoane.
Laura Ene, expert în nutriție și boli metabolice, explică pentru Antena 3 cum trebuie să consumăm fructele pentru a beneficia de toate efectele pozitive.
„O dietă numai cu fructe nu știu cât de potrivită este pentru că fructul are apă, are carbohidrați, și cam atât. Nu are din celelalte principii nutritive. Sigur că sunt și fructe oleaginoase, precum nucile, alunele, migdalele sau avocado, care au mult ulei. Și atunci fructele nu reprezintă alimentul complet.
Sigur că putem să încercăm, în momentul în care ne este poftă de un anumit tip de fruct, mă gândesc la pacienții mei care, pe perioada verii, și-au dorit să facă o ”burtă de pepene”, să se sature. Sigur că le-am construit și le-am creat o masă de pepene, de jumătate de kilogram, de un kilogram de pepene. Dar asta nu trebuie să devină o obișnuiță și ceva pe termen lung”, explică nutriționistul.
„Dragile noastre fructe, de multe ori, cea mai ușoară masă de seară. Din păcate, pentru corp, pentru ficat, pentru pancreas, este una dintre cele mai grele tipuri de mese pe care le putem alege. Fructele seara nu ne ajută. Iar fructele, nu neapărat că au contraindicații, fructul este cel mai bun desert, cea mai bună formă de a mânca ceva dulce. Însă, la fel cum desertul se mănâncă într-o cantitate moderată, la fel și fructele”, adaugă nutriționistul.
„Așadar, fructele se consumă cu porția, ca desert, le putem consuma între mese sau imediat după masă. Este vorba despre toleranța digestivă a fiecăruia, faptul că am tot auzit că fructele, dacă le mâncăm după masă, fermentează. Din punctul meu de vedere este minunat să vină ca un dop peste ce am mâncat, și să ne sigileze senzația de sațietate. Prefer să ofer un fruct la desert decât o prăjitură. Există multe persoane care au patologie colonică, patologie gastro-intestinală, colită de fermentație, colon iritabil, care nu tolerează combinația de alimente cu fructe”, afirmă Laura Ene.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…