Din cuprinsul articolului
Din cele mai vechi timpuri, ființele umane au încercat să găsească elixirul vieții, cu scopul de a-și prelungi longevitatea, sarcină în care unii au susținut că a avut succes.
Între timp, profesioniștii din domeniul sănătății oferă anumite recomandări menite să trăiască mai mult, în absența unei formule magice pentru nemurire.
Dieta este unul dintre factorii care afectează menținerea sănătății și asupra căreia trebuie acordată o atenție deosebită pentru a preveni dezvoltarea unor afecțiuni cronice, precum diabetul.
S-a spus că o alimentație echilibrată este regula de bază pentru a stimula bunăstarea fizică și emoțională, aceasta fiind mână în mână cu activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți în limite normale și un stil de viață lipsit de obiceiuri dăunătoare, precum consumul excesiv de alcool si fumatul.
Importanța alimentelor constă în faptul că sunt o sursa de nutrienți multipli care sunt necesari pentru funcționarea organismului. Acești compuși sunt vitali pentru diferite procese interne, de la digestie, formarea oaselor, întărirea structurii musculare și o serie de alte sarcini importante pentru ființa umană.
Există șase nutrienți esențiali care nu ar trebui să lipsească din dietă: proteine, grăsimi, carbohidrați, apă, vitamine și minerale. Cele care sunt clasificate în funcție de cantitatea de care organismul are nevoie din aceste elemente: ultimele două sunt necesare în cantități mai mici, motiv pentru care se numesc micronutrienți, după cum indică Organizația Mondială a Sănătății.
În timp ce cele care sunt utilizate în cantități mai mari în organism, cum ar fi proteinele, grăsimile și carbohidrații, sunt grupate în macronutrienți.
Alimentele pot conține mai mulți dintre acești compuși în compoziția lor nutrițională, motiv pentru care este important să se selecteze corect cele din meniul zilnic.
Potrivit organizației non-profit AARP, există anumite ingrediente care se remarcă prin acțiunea lor benefică asupra sănătății, prevenind dezvoltarea bolilor.
Unul dintre planurile alimentare căruia i s-au atribuit multiple avantaje este dieta mediteraneană, în care se aleg alimente naturale și proaspete. În cadrul acestei diete se regăsesc câteva alimente comune din viața de zi cu zi, dar ale căror proprietăți pot trece neobservate.
Unele dintre acestea sunt legume cu frunze verzi, nuci, leguminoase, fructe și alte cereale integrale.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, deoarece aceste alimente sunt surse majore de micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…