Sari la conținut

Dieta care poate reduce riscul de cancer de colon, precum și alte tipuri de cancer

cancer
Sursă foto: pixabay
cancer colorectal

Cancerul de colon crește într-un ritm alarmant în rândul adulților tineri. Veste bună e că, potrivit unui studiu, obiceiurile alimentare mai bune ar putea schimba această tendință.

Aproximativ 20% dintre cancerele de colon diagnosticate apar la persoanele cu vârsta de 54 de ani și mai tineri, aproape dublu față de rata observată în urmă cu trei decenii, potrivit American Cancer Society.

Alimentele care te pot ajuta să eviți cancerul de colon

Noi studii de la Universitatea Flinders din Marea Britanie arată că oamenii își pot reduce riscul dacă își măresc aportul de fibre și mănâncă mai multe alimente sănătoase.

„Am identificat multe legături directe între opțiunile de dietă necorespunzătoare și cancerele digestive. Important, am descoperit că o dietă bogată în grăsimi și legume sănătoase, limitând în același timp consumul de zaharuri și alcool, ar putea reduce riscul de cancer intestinal și alte tipuri de cancer”, a spus cercetătorul principal Yohannes Melaku, epidemiolog nutrițional la Institutul de Cercetare Medicală și de Sănătate Flinders.

fructe și legume
Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Persoanele care au consumat cele mai multe fibre și acizi grași nesaturați au avut un risc cu 15% mai mic de cancer de colon, potrivit rezultatelor publicate recent în European Journal of Nutrition.

„În special, am descoperit că alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, promovează bacteriile intestinale sănătoase care pot reduce inflamația”, a spus Melaku. „Accentul pe fibre și grăsimi sănătoase ar trebui să fie o parte integrantă a dietei tuturor.”

O analiză anterioară a dovezilor a arătat că un risc crescut de cancer de colon cu 14% a fost asociat cu un model alimentar nesănătos de carne roșie și procesată, alcool, carbohidrați rafinați și băuturi dulci.

Cum influențează diferitele modele alimentare riscul de a dezvolta cancer digestiv

Aceeași analiză a constatat un risc redus de cancer de colon cu 17% asociat cu un aport mai mare de fructe, cereale integrale, leguminoase, legume, lapte și alte produse lactate.

Sunt necesare mai multe studii clinice pentru a investiga pe deplin impactul pe care dieta îl poate avea asupra cancerului de colon, au adăugat cercetătorii.

„Deși rezultatele noastre sunt promițătoare, trebuie depusă mai multă muncă, cu un accent mai mare pe nutriție în medii clinice, folosind biomarkeri nutriționali, pentru a înțelege mai bine relația dintre dietă și cancerul gastrointestinal”, a spus cercetătorul Amy Reynolds, profesor asociat și epidemiolog clinician la Flinders. „Trebuie să înțelegem modul în care diferitele modele alimentare pot influența riscul de a dezvolta cancer digestiv.”

Cancerele gastrointestinale – esofagian, stomac, pancreas, intestin subțire, colon, rectal și anal – sunt responsabile pentru 1 din 4 cazuri de cancer și 1 din 3 decese prin cancer la nivel mondial, au observat cercetătorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel