Misterioasa dietă, cunoscută și sub numele de „Cura-de-slăbire-care-nu-te-înfometează”, se bazează pe un principiu foarte simplu: cu o oră înainte de fiecare masă, trebuie să iei câteva lingurițe de ulei – în total, 100-150 de calorii (uleiul recomandat e cel de măsline, cu aciditate scăzută, dar la fel de bine poate fi de floarea-soarelui, de semințe de dovleac, de sâmburi de struguri sau de orez). Nu-l aromați cu nimic, nu-i adăugați condimente, sare sau oțet, iar el vă va fi de folos cum nici nu gândiți. Interesant este că un sfat similar dădea, acum două milenii și jumătate, și Hipocrate, părintele Medicinei și autorul primei diete de slăbit din istorie.
Seth Roberts susținea că acest procedeu vă va face să simțiți sațietatea la scurt timp după ce vă veți apuca de mânca. Nu trebuie să renunțați la nimic din ce vă face plăcere, nici să numărați caloriile nu este nevoie. Organismul vă va spune singur când să vă opriți, căci va veni momentul când nu veți mai dori să înghițiți nimic. Asta se va repeta la toate mesele zilei, zi de zi, iar voi veți pierde din greutate fără nici un efort.
Autorul dietei Shangri-La n-a promis niciodată scăderi spectaculoase în greutate. Unii dintre cei care au urmat indicațiile lui au slăbit 1 kg pe zi, alții 100 de grame. Important e că fiecare și-a atins ținta, la un moment dat.
Secretul dietei îl reprezintă autoreglarea ratei metabolice a organismului. Asocierea dintre gust și calorii este esențială în acest proces. Mâncărurile gustoase ne fac să dorim să mâncăm mai mult, deci, inevitabil, ne vom îngrășa. Pe când mâncărurile fade ne vor scădea pofta de mâncare și, asimilând mai puține calorii, vom slăbi. Uleiul consumat înainte de masă are capacitatea de a sparge această asociere între gust și calorii și, implicit, ne vom bucura de mâncărurile gustoase, oprindu-ne la timp, înainte de a asimila prea multe calorii. Unde mai pui că nici nu vom simți foamea.
Există o mulțime de mărturii ale celor care au experimentat dieta Shangri-La, inclusiv ale câtorva actori celebri, dar nici un studiu științific, în paralel cu alte diete…
Seth Robets, psiholog și pionier al Mișcării Cuantificării Sinelui s-a stins din viață în urmă cu un an, la New York. El era cunoscut pentru tot felul de experimente medicale pe care le-a făcut asupra sa, ca și pentru dieta Shangri-La, care a atras o mulțime de fani. Duminică, la New York, el a fost comemorat de fani și de cei care i-au urmat cu succes dieta.