Categories: Ştiri sănătate

Dieta care face furori pe rețelele sociale. În ce constă și de ce a redus mortalitatea în Spania

Dieta care face furori pe rețelele sociale. Este vorba despre dieta Atlantică,  noua metodă de slăbit care se răspândește rapid pe rețelele sociale. Este total diferită de dieta mediteraneană. Un nou studiu sugerează că are o mulțime de avantaje.

Dieta atlantică este un plan nutrițional bazat pe dieta tradițională a țărilor din jurul Oceanului Atlantic, cum ar fi Spania, Portugalia, Franța și chiar părți din America de Sud.

Această dietă este bogată în pește, fructe de mare, fructe, legume, leguminoase, ulei de măsline și cereale integrale. Ea include, de asemenea, alimente precum vinul roșu, nucile și produsele lactate.

Printre beneficiile urmării dietei atlantice se numără reducerea riscului de boli cardiovasculare, promovarea unei greutăți sănătoase și îmbunătățirea stării generale de sănătate datorită conținutului ridicat de nutrienți.

Totul despre dieta care face furori în mediul online

Dieta atlantică nu este la fel de cunoscută ca dieta mediteraneană. Cu toate acestea, la fel ca dieta mediteraneană, este asociată cu numeroasele sale beneficii pentru sănătate și cu accentul pe care îl pune pe consumul de alimente proaspete cu nutrienți esențiali.

Ce alimente compun dieta Atlantică?

Acestea sunt câteva dintre alimentele care sunt incluse și cele mai consumate în dieta Atlanticului:

Peste si fructe de mare

Dieta Atlantică pune accent pe consumul de pește și crustacee, deoarece aceste comunități au acces la o mare varietate de fructe de mare proaspete.

Produse locale proaspete

Utilizarea produselor proaspete și de sezon este caracteristică dietei atlantice. Fructele, legumele și ierburile proaspete fac parte din acest tip de dietă sănătoasă.

Ulei de masline

Deși nu este la fel de comun ca în dieta mediteraneană, uleiul de măsline este folosit și în bucătăria atlantică, mai ales în unele regiuni care au acces mai ușor la acest ulei.
Cereale și cereale integrale . Dieta Atlantic include o varietate de cereale și cereale integrale, cum ar fi orezul, ovăzul, orzul și pâinea cu cereale integrale.

Leguminoase

Naut, linte, fasole … Acestea sunt cateva dintre leguminoasele care sunt prezente in aceasta dieta. Leguminoasele sunt o sursa foarte importanta de proteine ​​si fibre.

Lactate

Consumul moderat de produse lactate, cum ar fi brânza și iaurtul, este prezent și în dieta Atlanticului.

Nuci si seminte 

Nucile și semințele, cum ar fi nucile, migdalele și semințele de chia, oferă grăsimi sănătoase și nutrienți pentru acest tip de dietă.

Ierburi și condimente

Dieta Atlantic folosește multe tipuri de ierburi și condimente pentru a adăuga o aromă mai bună și nutrienți sănătoși meselor.

Limitarea alimentelor procesate

Dieta Atlantic tinde să limiteze consumul de alimente foarte procesate, cum ar fi zaharurile rafinate și grăsimile saturate.

Este important de reținut că dieta atlantică nu este un model alimentar uniform în toate regiunile din jurul Oceanului Atlantic, deoarece practicile culinare pot varia foarte mult de la o regiune la alta. Cu toate acestea, temelia dietei se concentrează pe alimente proaspete și nutrienți proveniți din comunitățile de pe coasta Atlanticului.

Cum dieta atlantică reduce mortalitatea în unele țări

Potrivit unui studiu publicat recent în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, condus de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid, dieta atlantică este asociată cu o mortalitate mai scăzută.

Acest studiu, realizat în patru țări europene, Spania, Republica Cehă, Polonia și Regatul Unit, a arătat că persoanele care au urmat o dietă atlantică au avut o rată de deces cu 15% mai mică în comparație cu cei care au urmat diferite modele alimentare. Mai exact, mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare a fost redusă cu 19% și a cancerului cu 8% mai puțin.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale dietei?

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

După cum se arată în studiul menționat mai sus, acestea sunt câteva dintre beneficiile potențiale ale dietei:

1. Este ideal pentru sănatatea sistemului cardiovascular

Dieta Atlantică include un consum mare de pește, cum ar fi somonul și macroul, care sunt bogate în acizi grași omega-3. Acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară: omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și s-a dovedit că reduc riscul bolilor de inimă.

2. Îmbunătățește sănătatea creierului

Acizii grași Omega-3, găsiți și în pește, au fost legați de beneficiile pentru sănătatea creierului, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive și reducerea riscului de boli neurodegenerative.

3. Are nutrienți esentiali

Concentrarea pe alimente proaspete, locale. Dieta Atlantic oferă o varietate de nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți, care sunt importanți pentru funcționarea optimă a corpului.

4. Ajută la controlul greutății

Dieta Atlantic, concentrându-se pe alimente proaspete bogate în fibre și nutrienți importanți, poate contribui la controlul greutății. Și oferă o senzație mai mare de sațietate și ajută la reducerea nevoii de a consuma alimente procesate și bogate în calorii.

5. Contribuie la sanatatea oaselor

Prezența produselor lactate și a altor alimente bogate în calciu și vitamina D în această dietă poate contribui, de asemenea, la o mai bună sănătate a oaselor și poate preveni, de exemplu, probleme precum osteoporoza.

 

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

6 ore ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

6 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

7 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

7 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

8 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

8 ore ago

Citeste si: