Din cuprinsul articolului
Dieta care ar putea îmbunătăți sănătatea mintală! Dietele nu ajută doar la reducerea kilogramelor acumulate în plus, ci și la îmbunătățirea sănătății mintale . Mai mult, ar putea reduce simptomele metabolice, potrivit ultimelor cercetări.
De exemplu, dieta keto constă în înlocuirea carbohidraților cu grăsimi. În acest fel, se induce o stare în care organismul își trage energia din grăsimi, ceea ce este foarte benefic în mai multe condiții.
Potrivit studiilor, tulburările de sănătate mintală sunt un grup de afecțiuni foarte variat și eterogen , iar tratamentele sunt la fel de diverse. Prescripțiile pentru medicamentele psihotrope nu sunt neobișnuite, adesea cu completarea diferitelor abordări de psihoterapie. De asemenea, există dovezi că mulți pacienți ar putea beneficia de schimbări în aspecte ale stilului de viață, cum ar fi activitatea fizică sau dieta.
În acest sens, dieta ketogenă sau dieta keto ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății mintale a persoanelor cu boli mintale severe, așa cum arată un studiu publicat în revista de specialitate Psychiatry Research. Așadar, acest tipar nutrițional s-a dovedit deja a fi benefic pentru persoanele cu probleme metabolice, cum ar fi diabetul sau obezitate.
Mai exact, în acest caz, cercetătorii au descoperit că dietă ketogenă și medicamentele recomandate de medici pot îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții persoanelor cu simptome severe de boli mintale sau afecțiuni metabolice.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au luat un grup de 21 de adulți diagnosticați cu tulburare bipolară (în 76% din cazuri) sau cu schizofrenie (în 24% din cazuri) care primeau medicamente antipsihotice și erau fie supraponderali, fie aveau probleme metabolice, cum ar fi ca rezistență la insulină. Majoritatea voluntarilor erau femei albe, cu o vârstă medie de 43 de ani.
14 dintre cei 21 de participanți au urmat cu strictețe dieta ketogenă. Aceștia au arătat mai puțină severitate a simptomelor lor psihologice, comparativ cu cei care nu au reușit. Nu numai că, dar grupul care nu a respectat cu strictețe dieta a avut rate mai slabe de obezitate, niveluri mai slabe de colesterol LDL (ceea ce numim colesterolul rău) în sânge și o durată mai lungă a bolii.
După cum explică portalul de sănătate Healthline , dieta ketogenă este un model nutrițional sărac în carbohidrați și bogat în grăsimi, care poate avea un număr mare de beneficii pentru sănătate.
Ideea este de a induce o stare metabolică cunoscută sub numele de cetoză , în care organismul folosește în principal rezervele de grăsime pentru energie. De asemenea, transformă grăsimea în cetone în ficat, ceea ce ajută la furnizarea de mai multă energie creierului și poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.
Pentru a face acest lucru, aportul de carbohidrați este redus drastic și înlocuit cu grăsimi. Există câteva variante, în funcție de exemplu dacă se introduc perioade de „reîncărcare” cu carbohidrați (făcând cicluri de cinci zile fără carbohidrați și 2 zile cu carbohidrați).
Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…
Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…
Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…
Progresul tehnologiei ne-a binecuvântat cu aparate modernizate pentru a ne face viața mai ușoară și…
Declinul cognitiv este un semn distinctiv al bolii Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă progresivă care afectează…
Există o legătură directă între hormoni și creșterea în greutate. Creșterea bruscă în greutate și…