Din cuprinsul articolului
Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați și joacă un rol important în apetitul sexual, masa osoasă, compoziția corporală, forța musculară sau timbrul vocii.
Anumite alimente vă pot crește nivelul de testosteron sau îl pot scădea, potrivit Yahoo News. Cercetătorii unui studiu din 2021 au urmărit 3.283 de bărbați taiwanezi timp de șase ani și au descoperit că cei care au avut o dietă de calitate scăzută au avut niveluri scăzute de testosteron.
Bărbații care au avut o dietă bogată în legume cu frunze verzi, leguminoase și lactate au avut niveluri de testosteron mai bune.
O dietă slabă a fost definită ca fiind: o dietă occidentală tipică, cu multă carne și pește procesat, alimente prăjite, organe și produse făinoase gătite în ulei.
Ce alimente trebuie să consumi pentru a avea un nivel de testosteron mai mare
Pești grași și ulei de pește
Un studiu din 2020 care a urmărit bărbați și femei cu obezitate a constatat că administrarea de ulei de pește cu acizi grași omega-3 a crescut nivelul de testosteron la bărbați, dar nu și la femei. Studiul a constatat că DHA, un tip de acid gras găsit în pește, a fost deosebit de util.
Lapte și produse lactate
Studiul din 2021 al bărbaților taiwanezi menționat anterior a constatat că consumul de lapte și produse lactate a protejat împotriva nivelurilor scăzute de testosteron. Laptele este o sursă cheie de vitamina D, care este esențială pentru producția de testosteron. Asigurarea nivelului de vitamina D în limite normale – fie că este vorba de alimente, de lumina soarelui sau de suplimente – este vitală pentru sănătatea generală a hormonilor.
Leguminoase
Studiul taiwanez a constatat că consumul de leguminoase – o familie care include fasolea, mazărea și arahidele – poate proteja împotriva nivelurilor scăzute de testosteron și a funcției testiculare slabe. Acest lucru se poate datora faptului că legumele sunt bogate în două substanțe nutritive asociate cu niveluri mai ridicate de testosteron: zinc și magneziu.
Verdețuri cu frunze închise la culoare
Verdețurile cu frunze sunt dense în nutrienți, bogate în fibre și pline de micronutrienți care promovează o stare de sănătate bună. Studiul taiwanez a constatat, de asemenea, că bărbații care au mâncat mai multe verdețuri cu frunze închise la culoare au avut niveluri mai ridicate de testosteron decât cei care nu au făcut acest lucru.
Ouă
Ouăle întregi conțin colesterol, de care organismul are nevoie pentru a produce testosteron. Un studiu din 2021 care a urmărit bărbați tineri care au urmat un program de antrenament cu greutăți timp de 12 săptămâni a văzut că acei bărbați care au mâncat ouă zilnic și-au crescut nivelul de testosteron. Aceștia au fost separați în două grupuri, unul care a mâncat zilnic trei ouă întregi și unul care a mâncat șase albușuri de ou. Cercetătorii au constatat că grupul care a mâncat ouăle întregi și-a crescut mai mult nivelul de testosteron.
Alimente bogate în flavonoizi
Studiile au arătat că un nivel ridicat de flavonoide, un grup de compuși utili din multe fructe și legume, este bun pentru sănătate și pentru producerea de testosteron. Unele studii arată că flavonoidele pot preveni sau întârzia hipogonadismul (scăderea activității funcționale a gonadelor) la bărbați pe măsură ce îmbătrânesc.
Alimentele bogate în flavonoide includ: ceapa, ardeii iuți, kale, broccoli, spanac, stridii.
Efectele testosteronului scăzut
Factorii de mediu și stilul de viață nesănătos pot contribui la un nivel scăzut de testosteron.
– Oboseală
– Depresie
– Probleme de memorie și concentrare
– Tulburări ale somnului
– Reducerea masei musculare
– Creșterea grăsimii corporale
– Libido scăzut
– Activitate sexuală redusă
– Disfuncție erectilă
– Infertilitate
– Osteoporoză, densitate osoasă foarte scăzută care duce cu ușurință la fracturi și rupturi
– Osteopenie, o scădere a densității osoase care nu este suficient de severă pentru a fi osteoporoză
– Ginecomastie, sâni mai mari decât în mod normal la bărbați, cauzată de creșterea anormală a țesutului mamar