Din cuprinsul articolului
Dieta atlantică devine din ce în ce mai populară, specialiștii și oamenii de știință încearcă să-i acorde mai multă atenție.
Deși dieta atlantică este diferită de regina încă de necontestat a dietelor, așa-numita dietă mediteraneană, acestea sunt într-un fel la fel, scrie Zywienie.medonet.
Dieta Atlantică este dieta tradițională din nordul Portugaliei și nord-vestul Spaniei.
Este asemănător cu dieta sănătoasă mediteraneană, dar are propriile sale caracteristici și aspecte unice strâns legate de regiunile de origine.
„Aceste tipuri de diete (atlantice și mediteraneene) au potențialul de a reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, cancer, accident vascular cerebral și chiar tulburări cognitive, cum ar fi demența și boala Alzheimer, precum și de a îmbunătăți funcționarea tractului gastrointestinal și a intestinului. microbiom.” explică dr. Tracy Crane de la Școala de Medicină a Universității din Miami.
Acest tip de dietă pune un accent puternic pe alimentele de sezon, locale, proaspete și puțin procesate: legume, fructe, cereale și cereale integrale, pâine, cartofi, nuci (în special castane), leguminoase, pește și fructe de mare, produse lactate (în principal lapte și brânză), carne (vită, porc, pasăre și vânat), măsline, ulei. , vin.
Nutriționiștii privesc favorabil dieta portughezilor și spaniolilor.
„Dieta Atlantică are un potențial semnificativ de a îmbunătăți sănătatea, deoarece pune accent pe alimentele bogate în nutrienți și pe obiceiurile alimentare locale”, explică nutriționistul Michelle Rutenstein.
Una dintre metodele de gătit preferate ale nutriționiștilor este gătitul la abur sau preparate fierte, deoarece nu numai că păstrează la maximum nutrienții, dar are și un efect bun asupra produselor secundare de glicație.
Acești compuși nocivi se formează în unele alimente atunci când sunt procesați la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi prăjirea.
Efect puternic asupra problemelor grave de sănătate
Aceste substanțe sunt în mare măsură responsabile de stresul oxidativ și inflamația cronică, factori cheie în dezvoltarea multor boli grave, inclusiv cardiovasculare și cancer.
Noi cercetări confirmă că dieta are un efect puternic asupra problemelor grave de sănătate. Experimentul a demonstrat că persoanele care au urmat dieta tradițională portugheză și spaniolă au un risc mai scăzut de sindrom metabolic după șase luni.
Cercetările arată dieta are beneficii asupra multor aspecte legate de sănătate, cum ar fi nivelul colesterolului, tensiunea arterială, controlul zahărului din sânge și obezitatea.
Alte studii au descoperit că o dietă predominant atlantică poate reduce nivelul de insulină, rezistența la insulină, tensiunea arterială sistolică, colesterolul total, indicele de masă corporală (IMC) și poate reduce dimensiunea taliei.