Din cuprinsul articolului
Dacă sunteți nou diagnosticat cu cancer și vă pregătiți să începeți tratamentul, sănătatea inimii ar putea fi ultimul lucru pe care îl aveți în minte. Dar nu ar trebui să fie, spune dieteticianul clinic Cindy Hwang.
„Unele tratamente pentru cancer pot deteriora inima și vasele de sânge”, spune Hwang. „Adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă înainte de a începe tratamentul îți întărește inima pentru ceea ce urmează.”
Ea dezvăluie elementele de bază ale dietei cardiace, numită și o dietă sănătoasă pentru inimă, pentru a vă ajuta să începeți și să respectați planul.
Ce este o dietă cardiacă?
„Dietă cardiacă” este un termen neoficial pentru o dietă sănătoasă pentru inimă. Este un plan alimentar care pune accent pe alimentele care promovează sănătatea inimii, cum ar fi legumele și fructele, cerealele integrale, carnea de pasăre slabă și peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, care sunt bogate în acizi grași omega-3. De asemenea, dieta limitează alimentele procesate care sunt bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase, deoarece acestea cresc riscul de boli de inimă.
Care sunt unele diete cardiace recomandate?
Mai multe diete sănătoase pentru inimă sunt foarte recomandate pentru pacienții cu cancer și pentru oricine dorește să-și îmbunătățească sănătatea inimii. Acestea includ dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), dieta mediteraneană și multe diete vegetariene.
„Aceste diete sănătoase pentru inimă sunt foarte asemănătoare cu recomandările dietetice ale MD Anderson pentru prevenirea cancerului”, spune Hwang. „Nu numai că vă ajută inima, dar vă pot ajuta și la prevenirea recidivei cancerului.”
Cât de strictă este o dietă cardiacă?
„Dietele cardiace sunt foarte flexibile”, spune Hwang, „și oferă o gamă largă de opțiuni alimentare.”
Ea arată spre exemplu fructe și legume.
„Puteți mânca orice fructe sau legume doriți – fie proaspete, congelate, conservate sau uscate – dar aveți grijă la adăugarea de sare sau zahăr în soiurile ambalate.”
Legumele și fructele congelate pot fi la fel de hrănitoare, sau uneori chiar mai hrănitoare, decât fructele și legumele proaspete, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA). Asta pentru că produsele sunt congelate la apogeul său nutrițional. Produsele proaspete, pe de altă parte, pot pierde vitamine și minerale în timpul necesar pentru a ajunge de la câmp la farfurie.
Ce pot mânca cu o dietă cardiacă?
Pentru a construi o farfurie sănătoasă pentru inimă, alegeți alimente din următoarele categorii:
Cereale integrale
- Pâine integrală, covrigi și tortilla
- Cereale integrale pentru micul dejun calde sau reci, fără adaos de zahăr, cum ar fi fulgii de ovăz sau grâul mărunțit
- Orez brun sau sălbatic din cereale integrale sau quinoa
- Paste și cușcuș din grâu integral sau din cereale integrale
Alegeți produse cu cuvântul „întreg” în primul ingredient – de exemplu, „grâu integral”, „bob integral” sau „ovăz integral”.
Carne și alte proteine
- Fructe de mare – pește (în special soiuri bogate în acizi grași omega-3) precum somonul, macroul, heringul și păstrăvul de lac
- Păsări de curte – piept de pui sau de curcan fără piele, sau pulpe de pui sau curcan
- Carne slabă – umăr de porc, mușchi de vită sau carne de vită macră tocată (cel puțin 93% slabă)
- Fasole, mazăre și linte
- Albușuri de ou sau înlocuitor de ou
- Semințe și nuci nesărate
- Tofu
Legume si fructe
- Toate legumele proaspete și verdeturile cu frunze
- Toate legumele conservate (clătiți pentru a îndepărta sarea sau alegeți „fără sare adăugată”)
- Legume congelate fara adaos de unt sau sosuri
- Toate fructele proaspete
- Fructe conservate, congelate sau uscate fără adaos de zaharuri
Lactate
Căutați opțiuni fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.
- Lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi (1%)
- Iaurt simplu fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi
- Brânzeturi fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci
Grăsimi și uleiuri sănătoase
- Uleiuri vegetale nesaturate (măsline, canola, șofran, arahide, soia, floarea soarelui sau avocado)
- Maioneza slaba sau usoara
- Sosuri de salată pe bază de ulei, necremoase, cum ar fi vinegreta balsamică sau italiană
- Avocado
Băuturi
- Apă (plată sau aromată cu felii de fructe)
- Apă carbogazoasă
- Cafea
- Ceai
Dieta cardiacă: meniul pentru 3 zile
Ziua 1
- Mic dejun: o jumătate de grepfrut sau suc și 1 felie de toast cu o linguriță de unt de arahide
- Prânz: 1 felie de toast cu 73 de grame de ton
- Cină: 85 de grame de carne slabă, 180 de grame de fasole, 130 de grame de morcovi sau sfeclă, 1 măr mic și 150 de grame de înghețată de vanilie
Ziua 2
- Mic dejun: 1 ou fiert tare, o felie de toast și o jumătate de banană
- Prânz: 225 de grame de brânză cottage sau 75 de grame de ton și 5 crackers
- Cină: carne de viră, 90 de grame de broccoli sau varză, 65 de grame de morcovi, jumătate de banană și 75 de grame de înghețată de vanilie
Ziua 3
- Mic dejun: 1 ou tare și o felie de toast
- Prânz: 28 de grame de brânză cheddar, 1 măr mic și 5 crackers
- Cină: 146 de grame de ton, 100 de grame de fasole sau conopidă, 130 de grame de morcovi sau sfeclă, 160 de grame de pepene galben și 75 de grame de înghețată de vanilie.
Dieta cardiacilor: Indiferent care este scopul tău – că te-ai mai împlinit după ce ai făcut excese alimentare, sau că vrei să scapi rapid de nişte kilograme pentru a intra în hainele preferate – dieta de trei zile pare soluţia ideală pentru astfel de ”urgenţe”.
Dieta de trei zile este supranumită şi dieta cardiacilor, căci ea este practicată şi în spitalele din afara ţării pe pacienţii cardiaci care trebuie să slăbească urgent înainte de operaţia pe cord. Conform celor care au urmat-o, dieta aceasta poate duce la pierderea a 4,5 kilograme în doar trei zile.
Atenţie, însă! Specialiştii recomandă să nu urmaţi acest regim mai mult de trei zile! Iar pe durata ei, cei care o urmează sunt obligaţi să consume zilnic 8 pahare cu apă.