Din cuprinsul articolului
Călugării duc o viaţă cumpătată şi din punct de vedere alimentar, nici vorbă de mâncăruri procesate, mesele sunt luate în linişte, acesta fiind motivul pentru care feţele bisericeşti de pe Muntele Athos au o speranţă de viaţă mai lungă cu zece ani decât grecul obişnuit. Acest stil de viaţă face obiectul unei cărţi care te învaţă mai degrabă cum să trăieşti, nu doar cum să slăbeşti.
Regimul alimentar al călugărilor greci a fost prezentat în cartea „Dieta de la Muntele Athos”, scrisă de Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey. Astfel, planul alimentar țintește eliminarea conceptului de „dietă” și presupune, în schimb, împărțirea săptămânii în trei categorii de zile: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț.
Aceste zile pot fi schimbate în timpul fiecărei săptămâni, pentru ca planul alimentar să se adapteze la stilul de viață al fiecărei persoane.
Mic dejun:
Prânz: supă de pui cu pită din făină integrală
Cină: cartof dulce copt cu măsline, brânză feta şi salată verde
Gustări: un măr/o mână de nuci sau seminţe
Mic dejun: grapefruit la grătar
Prânz: supă de legume cu o felie de pâine din făină integrală
Cină: fasole untoasă coaptă cu roşii proaspete şi salată.
Fasolea untoasă are boabe mari şi aplatizate, de culoare albă, cu o textură cremoasă. Pentru a face fasole coaptă se aleg boabele, se acoperă cu apă rece şi se lasă peste noapte. A doua zi se scurge bine fasolea, se aşează într-o cratiţă mare, se acoperă cu apă proaspătă şi se presară puţin bicarbonat de sodiu. Se fierbe fasolea, se reduce apoi focul şi se lasă la foc mic cam 35 de minute. Se scurge, se spală cu apă rece şi se aşează într-un castron, se acoperă vasul şi se dă la cuptor până când fasolea este fragedă. Se adaugă apă fierbinte, în cantităţi mici, dacă fasolea se usucă, iar în ultimele 30 de minute de copt se îndepărtează capacul.
Gustări: legume crude
Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc
Prânz: supă de morcovi şi coriandru
Cină: saltă de pui cu dressing de iaurt grecesc şi un pahar de vin alb
Gustări: o bucăţică de ciocolată neagră, fructe sau legume crude
Mic dejun: musli
Prânz: supă de linte
Cină: cartof copt în coajă cu salată de varză Kale şi morcovi
Gustări: un bol mic de nuci, seminţe şi fructe de pădure
Autorii regimului spun că zilele se pot succeda în orice ordine, pentru ca regimul să fie adoptat cât mai firesc, fără să fie perceput ca o corvoadă.
„Călugării se numără printre cei mai sănătoşi oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer şi aproape fără cazuri de Alzhaimer, iar după ani în care am trăit printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în starea de sănătate. De fiecare dată m-am întors de la muntele Athos mai slab cu câteva kilograme, mai sănătos şi cu un tonus mai bun, dar niciodată nu am simţit că aş fi făcut un efort sau că aş fi fost privat de ceva anume. Am testat dieta călugărească pe mai multe persoane ca să vedem dacă este eficientă şi în cazul unui stil de viaţă modern. Eu am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, a explicat Storey pentru Daily Mail.
Specialistul crede că acest regim este mai uşor de adoptat pentru că nu presupune să-ţi supraveghezi drastic consumul de calorii.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…