Din cuprinsul articolului
Colesterolul ridicat poate apărea din mai multe motive, dar dieta este adesea un factor important. Există un mic dejun pe care îl puteți face pentru a vă reduce riscul de a cadea victima „ucigașului tăcut”.
Colesterolul ridicat are un impact asupra adulților din întreaga lume, totuși, din cauza lipsei simptomelor clare, afecțiunea este uneori cunoscută drept „ucigaș tăcut”. Deși dieta nu este singurul motiv pentru care unii oameni dezvoltă colesterolul ridicat, poate fi un factor principal.
Potrivit NHS: „Colesterolul ridicat este atunci când aveți prea multă substanță grasă numită colesterol în sânge. Este cauzată în principal de consumul de alimente grase, lipsa exercițiilor fizice, supraponderalitatea, fumat și consumul de alcool.
Îți poți reduce colesterolul mâncând sănătos și făcând mai multă mișcare. Unii oameni trebuie să ia și medicamente.
Prea mult colesterol vă poate bloca vasele de sânge. Vă face mai probabil să aveți probleme cu inima sau un accident vascular cerebral”.
Efectuarea unor schimburi de alimente poate fi cheia pentru reducerea riscului de colesterol ridicat sau scăderea nivelului de colesterol.
Un astfel de schimb poate fi făcut pentru o băutură populară la micul dejun.
Indiferent dacă preferați lapte în ceai sau cafea, peste un bol de cereale sau pur și simplu vă bucurați de un pahar de lichid plin de calciu, anumite tipuri de lapte pot crește nivelul de colesterol.
Potrivit HealthLine: „Consumarea de produse lactate cu grăsimi întregi poate avea efectul nedorit asupra sănătății, și anume acela de a crește nivelul colesterolului LDL. Sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol.”
Ei recomandă reducerea consumului oricărui lapte integral pe care îl puteți consuma și înlocuirea cu opțiuni de lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi.
Cu toate acestea, laptele de migdale și soia sunt, de asemenea, salutați pentru că sunt o alternativă mai sănătoasă la laptele plin de grăsimi.
Cu aproximativ 80 de calorii și doar două grame de grăsime per porție, laptele simplu de soia este o alternativă bună pentru persoanele care doresc să-și scadă nivelul de colesterol.
Deoarece este pe bază de plante, laptele nu are colesterol și este, de asemenea, bun pentru vegani.
Laptele de migdale este o altă alternativă excelentă, fără grăsimi saturate.
Pentru cea mai sanatoasa varianta, oamenii ar trebui sa opteze pentru lapte de migdale neindulcit.
Laptele de migdale neîndulcit conține între 30 și 40 de calorii per porție de o cană.
La fel ca laptele de soia, deoarece este pe bază de plante, nu conține colesterol.
Cu toate acestea, este mult mai scăzut în proteine decât laptele de vacă și alte alternative de lapte.
Cum altfel îți poți reduce colesterolul?
Nivelurile de colesterol sunt deseori gestionate prin medicamente, dar pot fi reduse și în mod natural prin efectuarea unor modificări simple în dietă și stil de viață.
NHS recomandă reducerea consumului de alimente grase, în special de alimente care sunt bogate în grăsimi saturate.
Se adaugă: „Este recomandat să faci cel puțin 150 de minute (două ore și jumătate) de exerciții pe săptămână”.
Fumătorii sunt încurajați să renunțe la fumat, iar oamenii ar trebui să evite să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.