Din cuprinsul articolului
Alimentația bebelușului reprezintă unul dintre elementele cheie pentru dezvoltarea armonioasă a organismului. Diversificarea poate reprezenta o adevărată sursă de stres pentru părinți, fiind o perioadă de tranziție atât în viața celui mic, cât și a persoanelor responsabile pentru implementarea ei. Vezi mai jos care sunt principiile de diversificare a alimentației și ce alimente sunt recomandate, în funcție de vârsta bebelușului.
0-6 luni
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca hrănirea bebelușului să fie făcută exclusiv prin alăptare, până la vârsta de 6 luni. Alăptarea exclusivă are numeroase beneficii atât pentru mamă, cât și pentru copil, oferindu-i acestuia din urmă protecție împotriva infecțiilor gastrointestinale. În cazul în care alăptatul nu este posibil, din motive medicale sau personale, se pot folosi formule de lapte praf.
6 luni
În jurul vârstei de 6 luni, laptele matern continuă să fie o sursă nutritivă importantă, dar devine insuficient pentru asigurarea nevoilor celui mic. Suplimentar alăptării, bebelușul are nevoie de alimente solide pentru a-și asigura un aport adecvat de nutrienți și energie.
La această vârstă, cel mic descoperă lumea alimentelor și se obișnuiește cu procesul de masticație și cu noile texturi. Primele alimente introduse în dieta bebelușului trebuie să fie moi și ușor de înghițit. De exemplu, poți începe diversificarea cu legume (cartof, broccoli, morcov) și fructe pasate (banană, măr, pară, mango).
Unele alimente pot declanșa reacții alergice, motiv pentru care este important să le introduci treptat în dieta bebelușului, pentru a putea observa modul în care organismul acestuia reacționează. Printre aceste alimente se numără:
- Laptele de vacă;
- Ouăle;
- Alimentele cu gluten (pe bază de grâu, orz, secară);
- Nuci și alune;
- Semințe;
- Soia;
- Pește și fructe de mare.
De asemenea, în cazul în care organismul celui mic se dovedește mai sensibil la factorii alimentari, poți încerca diversificarea la bebeluși cu ingrediente bio.
7-9 luni
Până la această vârstă, cel mic s-a obișnuit deja cu noul mod de a mânca. În această perioadă, este important ca bebelușul să mănânce împreună cu părinții, pentru a se familiariza cât mai bine cu noile obiceiuri. Treptat, va ajunge să aibă trei mese pe zi și este esențial să îi oferi o varietate cât mai mare de alimente. Începând cu această vârstă, cel mic poate consuma toate categoriile de alimente, cu excepția mierii care nu este recomandată înainte de vârsta de un an. În plus, mesele bebelușului nu ar trebui să conțină sare și zahăr adăugate.
10-12 luni
Bebelușul se apropie de vârsta de un an și primește deja 3 mese pe zi, fiind obișnuit cu o varietate de gusturi și texturi. În funcție de evoluția sa pe parcursul diversificării, poți începe să tai alimentele în bucăți din ce în ce mai mari. De asemenea, este important să îl încurajezi pe cel mic să participe activ la procesul mâncatului: supraveghează-l atent și dă-i voie să ducă singur alimentele la gură și să folosească încrezător cana pentru a bea apă.
Mesele sale ar trebui să includă alimente din toate grupele alimentare pentru a-i asigura celui mic un aport corespunzător de macro și micronutrienți.
Diversificarea alimentației bebelușului este unul dintre cele mai importante momente din primul său an de viață, având un impact semnificativ asupra dezvoltării organismului său.
Surse informative
Feeding Your Baby: 6–12 Months. UNICEF Parenting
Sursa foto: https://www.gettyimages.com/