Este bine să ne dorim să fim frumoase și slabe, dar parcă și mai corect este să vrem să fim sănătoase. Specialiștii susțin că dieta antiinflamatoare, care seamănă foarte mult cu cea mediteraneană este tot ceea ce ai nevoie. Practic, acesta ar fi sinonimă cu stilul de viață sănătos.
Dacă te decizi să încerci această dietă, este bine să știi de la început că ai voie să consumi pește, legume, fructe și chiar puțină ciocolată.
De ce este sănătoasă această dietă?
Ei, bine, se pare că sunt alimente antiinflamatoare al căror rol este acela de a crește rezistența organismului în fața virozelor respiratorii dar și a altor infecții.
Specialiștii susțin că dieta antiinflamatoare este compusă din alimente sănătoase, neprelucrate. Pe de altă parte, specialiștii susțin că grăsimile nesănătoase dezvoltă inflamația. Carbohidrații rafinați sunt pro-inflamatori. De exemplu, făina rafinată, zahărul și alimentele bogate în indice glicemic exacerbează bolile inflamatorii. Practic, aceste alimente pot crește nivelul de insulină și glucoză care ridică nivelul inflamației.
Altfel spus, această dietă constă în alimente cu rolul de reduce procesele inflamatorii din corp. Mai mult, este o dietă bogată în alimente care conțin antioxidanți. Nu este o dietă propriu-zisă. Sunt mai multe diete care conțin principii antiinflamatorii. De exemplu, dieta meridiană este una care conțin alimente cu rolul de a ameliora inflamațiile. Sunt studii care susțin că asemenea diete por reduce inflamația asupra sistemului cardiovasculator.
O dietă ideală pentru pacienții cu astm sau cei cu diabet zaharat
Sunt medici care spun că astfel de diete sunt ideale în cazul unor afecțiuni precum: artrita reumatoidă, astm, boala Crohn, colită, diabet zaharat, sindrom metabolic, obezitate, lupus, psoriazis. Trebuie subliniat și faptul că alimentele antiinflamatorii contribuie se pare și la diminuarea riscului de cancer de colon conform unor cercetări.
Iată ce alimente ai voie să consumi:
Principalele alimente pe care ar trebuie să le includă o dietă antiinflamatoare sunt: somon, spanac, conopidă, broccoli, ceapă, usturoi, afine, mure, pere, lămâie, kiwi, portocale, cireșe, nucă de cocos, măsline, nuci, fistic, migdale, scorțișoară, ciocolată neagră. De asemenea, consumă la discreție pește, carne de vită și cât mai multe fructe și legume crude.
Iată ce alimente nu ar trebui să consumi:
Este bine să elimini sau să diminuezi următoarele alimente: carne procesată, zahăr, băuturi carbogazoase, pâine. Dar și paste, mezeluri, ciocolată, prăjituri de la cofetărie, bomboane, înghețată, alcoolul.