Din cuprinsul articolului
Dieta antiinflamatoare. Inflamația acută apare atunci când sistemul imunitar intervine după o rană sau o infecție virală și poate provoca dureri și umflături timp de câteva zile până când problema se vindecă.
Un profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard TH Chan School of Public Health, susține că expunerea pe termen lung la poluarea aerului, obezitatea, un stil de viață sedentar și o dietă nesănătoasă contribuie la inflamația cronică.
Un studiu din 2020 a constatat că dietele care „favorizează” dezvoltarea inflamației au fost asociate cu un risc mai mare de boli de inimă.
Atunci când mănânci mai multe alimente antiinflamatoare, cum ar fi legumele cu frunze de culoare verde închis și somonul, îți scazi riscul de boli cronice.
Spre deosebire de dieta DASH sau alte modele de alimentație structurată, o dietă antiinflamatoare nu vine cu un set de reguli pe care trebuie să le urmezi.
Alimentele antiinflamatoare includ, printre altele: legume cu frunze de culoare verde închis, rosii, ulei de masline, fructe de padure, cereale integrale, nuci, somon și alți pești grasi.
Alimentele care „favorizează” dezvoltarea inflamației sunt, printre altele, următoarele: carnea rosie, carbohidrați rafinați (de exemplu pâine albă și produse de patiserie), mancare prajita și bauturi nealcoolice.
Nutriționistul susține că o dietă antiinflamatoare ar trebui să includă mai multe proteine pe bază de plante, cum ar fi tofu și leguminoase, mai degrabă decât proteine animale. Iar carnea roșie ar trebui să fie o masă ocazională doar de câteva ori pe lună.
Cafeaua și o cantitate moderată de vin roșu sunt, de asemenea, considerate a fi antiinflamatoare, deoarece conțin polifenoli, un grup de compuși antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi. Polifenolii se găsesc în multe dintre celelalte alimente vegetale dintr-o dietă antiinflamatoare.
Potrivit nutriționistului, mecanismele biologice ale unei diete antiinflamatorii nu sunt încă pe deplin înțelese. Cu toate acestea, dovezile științifice existente arată că polifenolii pot reduce stresul oxidativ, despre care se crede că dăunează celulelor, proteinelor și lipidelor, contribuind astfel la inflamație.
O dietă antiinflamatoare poate funcționa și prin îmbunătățirea sensibilității la insulină sau promovarea unui microbiom intestinal sănătos, a adăugat expertul.
„ Nu avem încă o imagine completă a gamei largi de căi metabolice prin care alimentele sănătoase pot reduce inflamația. Este ca un puzzle mare și avem doar câteva dintre piese”, afirmă expertul.
Dieta antiinflamatoare nu rezolva totul
Pentru a profita la maximum de o dietă antiinflamatoare, experții spun că ar trebui să incluzi și câteva practici sănătoase de viață: Un somn bun, reducerea stresului, menținerea unei greutăți sănătoase, nu fumatul și efectuarea a cel puțin 20 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi pot ajuta la reducerea inflamației cronice.
Experții susțin că tiparul alimentar antiinflamator nu trebuie considerat un „leac” pentru boli cronice sau boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 și artrita.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…