Dieta anticancer. Nutriționist: ”Acest tip de alimentație scade cu 65% riscul de deces prin cancer”

Dieta anticancer. La fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar și alți doi pacienți cu cancer pulmonar ajung în spital. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în Romania, atât ca număr de cazuri diagnosticate, cât și ca numar de decese înregistrate în rândul bărbaților, iar mai nou este o cauză frecventă de mortalitate și în rândul femeilor. 

În fiecare an, în țara noastră sunt diagnosticate peste 11 000 cazuri noi, reprezentând 13.6% din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual și 20% din decesele cauzate de cancer din țara noastră. Ratele de supraviețuire în cancerul pulmonar sunt foarte scăzute în comparație cu alte tipuri de cancer de mare incidență – rata actuală de supraviețuire la 5 ani în România este de doar 11%, printre cele mai scăzute din Europa. 

Dieta pancientului cu cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este o afecțiune extrem de complexă și silențioasă, nu prezintă simptome în stadiile incipiente, drept urmare aproximativ 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, inoperabile. Pentru ca rezultatele tratamentului să se îmbunătățească și, împreună cu acestea, ratele de supraviețuire, cancerul pulmonar trebuie diagnosticat în fazele timpurii de boală.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice a explicat, pentru doctorulzilei.ro, ce ar trebui să conțină alimentația unui pacient cu cancer pulmonar. 

Doctorul Zilei: -Cum poate influența alimentația starea de sănătate a pacienților oncologici? Contribuie aceasta la rata de supraviețuire?

Dr. Ruxandra Pleșea: -Alimentația impactează starea de sănătate a oricărui om, în orice condiții s-ar afla acesta. Cu atât mai mult contează dieta, atunci când persoana se află într-o situație în care organismul trebuie ajutat cu nutrienți de calitate.

Sunt cercetari care atestă că echilibrul nutrițional caracterizant prin varietate și prezența tuturor grupelor alimentare are efect  pozitiv mult mai puternic decât anumiți nutrienți administrați separat. Conform unor studii de mare amploare, pacienții care au avut diete echilibrate și bogate în nutrienți au avut cu 65% risc mai mic de deces decât cei care nu au acordat atenție acestui aspect.

DZ: -Există alimente care cresc riscul de cancer (carnea, lactatele, zahărul, carnea de pui cu hormoni, soia, mezelurile, fructele și legumele cu pesticide)?

RP: -Alimentele în forma lor autentică și consumate în cadrul unei diete variate și echilibrate, nu cresc riscul de cancer, nu există dovezi în acest sens. Ne referim aici la carne și lactate. Despre celelalte, există cercetări și studii care atestă faptul că prin expunerea la exces de alimente procesate, în dietele foarte bogate în zahăr și de tip proinflamator, se intalnesc mai frecvent și diagnosticele de cancer.

DZ: -Dar care ajută sistemul imunitar în cazul îmbolnăvirii (super-alimente cu conținut crescut de antioxidanți, alimente bio)?

RP: -Sistemul imunitar este ajutat de o dietă sanatoasă în general și nu există alimente magice pe care sa ne bazam pentru a induce schimbari majore asupra sistemului imunitar. Echilibrul, varietatea și calitatea sunt de urmarit mai degrabă decât consumul câtorva superalimente în cadrul unei diete nu foarte sanatoase. Alimentele bogate în antioxidanți sunt intens studiate, rolul lor este binecunoscut în prevenție, însă roadele se obțin daca practicăm pe timp îndelungat consumul lor în cadrul unei diete echilibrate.

DZ: -Cafeaua este benefică, datorită conținutului de antioxidanți, sau dăunătoare din cauza cofeinei?

RP: -În multe studii, au fost certificate efectele pozitive ale consumului de cafea inclusiv la nvelul florei intestinale, însă asta nu inseamnă că efectele benefice cresc pe măsură ce consumăm mai multă cafea. În caz de supradoză, efectul cofeinei este contraproductiv. Într-un astfel de caz nu se recomandă depașirea a două porții de cafea pe zi. În funcție de echipamentul enzimatic propriu fiecarei persoane, putem gasi și pacienți care nu tolerează deloc cafeaua.

DZ: -Știu că alcoolul în exces crește riscul de îmbolnăvire, dar ce spuneți despre vinul roșu care conține resveratrol?

RP: -Resveratrolul este un polifenol cu proprietăți antioxidante foarte bune ce poate fi găsit și în alte surse alimentare (afine, merișoare, struguri, fistic, cacao sau alune), nu neaparat doar în vinul roșu.

În general, alcoolul este un produs toxic iar doza este cea care face diferența. Statistic, am putea tolera jumatate de pahar de vin roșu fără riscuri, însă sunt și situații particulare în care alcoolul nu este deloc tolerat. Nu este de încurajat consumul de alcool de dragul resveratrolului, acesta poate fi acoperit și de alte surse mult mai sănătoase, așa cum spuneam.

DZ: -Cum ar trebui să se schimbe stilul de alimentație al unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar? Ce alimente recomandați să fie evitate din planul de nutriție?

RP: -Ar trebui schimbate obiceiurile nesanatoase. Este de preferat evitarea alimentelor foarte procesate (mezeluri, grasimi procesate,) a alimentelor cu mulți aditivi, coloranți. Dietele cu mult zahar și indice glicemic mare, alimentele prăjite ar trebui de asemenea evitate și în același timp trebuie introduse în dietă alimente care aduc un necesar proteic și caloric suficient. Aceste alimente trebuie să aibă proprietăți de a echilibra flora intestinală, să includă o mare varietate de legume și fructe, grasimi sănătoase, în special vegetale, leguminoase, nuci și semințe.

DZ: -Care sunt nutrienții de care au nevoie pacienții cu cancer pulmonar și din ce surse alimentare îi pot obține? Ce alimente ar trebui să nu lipsească din dieta acestor pacienți?

RP: -Dieta fiecărui pacient care se confruntă cu acest diagnostic ar trebui să fie una personalizată și adaptată nevoilor și obiectivelor sale ca pacient. Este nevoie de un echilibru între nutrienți, un bun aport proteic  din surse animale (carne, pește, lactate, ouă) dar și vegetale (leguminoase, semințe), o cantitate confortabilă de glucide cu asimilare lentă pentru a conferi energie – din cereale integrale, paste integrale, orez integral, cartofi copți, grasimi de calitate  (uleiuri presate la rece, nuci, semințe). În plus, este nevoie și de un bun și constant aport de micronutrienți și fitocompuși din legume și fructe proaspete. Dieta unui pacient cu acest diagnostic nu ar trebui să se deosebească mult de o dietă echilibrată potrivită oricărui om, însă va fi nevoie și de perioade în care dieta se adaptează, în special în anumite faze ale tratamentului pe care pacientul îl urmează.

DZ: -Mulți pacienți oncologici renunță la carne, de teamă că acest aliment ar contribui la înrăutățirea stării de sănătate. Dvs. ce recomandați?

RP: -Este recomandată evitarea excesului de carne și în general excesul oricărui aliment sau grupă alimentară.  Însă evitarea completă nu este cea mai bună soluție, mai ales în perioadele de boală în care este foarte important să se asigure necesarul proteic.  Deoarece boala canceroasa este una comsumptivă, uneori este destul de greu să menții un aport corect proteic și energetic, dar este un aspect important ce nu trebuie neglijat. Dacă se consumă moderat carne de bună calitate, nu sunt motive de teamă. Pacienții pot găsi câteva exemple relevante de preparate special formulate pentru diagnosticul de cancer în platforma http://onco-plan.ro/. Multe dintre rețetele prezentate acolo conțin carne, printre alte alimente în cantități și combinații sănătoase care îi ajută în păstrarea forțelor în contextul cancerului.

DZ: -Suplimentele de vitamine și minerale ajută sau fac mai mult rău pacienților diagnosticați cu cancer?

RP: -Aceste suplimente ajută dacă sunt administrate atunci când nu putem asigura prin alimentație necesarul de nutrienți, însă nu se administrează în timpul curelor de chimioterapie, cu mici excepții. În funcție de starea pacientului și de rezultatele analizelor acestuia, de multe ori este nevoie să ajutăm dieta cu vitamine și minerale pentru a normaliza nivelele analizelor, însă de regulă se recomandă la indicația medicului curant.

 

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: