Categories: Stil de viaţă

Dieta anti-îmbătrânire. Ce mâncaţi ca să vă feriţi de boli şi să vă menţineţi tineri

Specialiştii în nutriţie spun că un regim sănătos nu opreşte timpul în loc, însă vă poate face să arătaţi mai tânăr.

Bazaţi-vă pe legume proaspete şi pe fructe, deoarece sunt sărace în calorii şi pline de nutrienţi, spune Bradley Willcox, profesor de geriatrie la Universitatea din Hawaii. Uitaţi, în schimb, de grăsimile nesănătoase.

Experţii vă sfătuiesc să vă aduceţi aminte că legumele conţin antioxidanţi, precum vitaminele C şi E, dar şi alţi compuşi, numiţi polifenoli şi antocianine, responsabili pentru lupta cu radicalii liberi. Aceştia din urmă distrug funcţiile celulelor şi dau peste cap metabolismul. Corpul îi poate produce dacă vă expuneţi excesiv soarelui, poluării şi fumatului. Aceste substanţe pot accelera procesul îmbătrânirii şi sunt adeseori puse în legătură cu dezvoltarea unor boli precum cancerul, afecţiunile cardiovasculare, bolile inflamatorii, inclusiv osteoartrita.

Calciu şi vitamina D

Aşadar, cu cât înaintaţi în vârstă, cu atât este mai importantă dieta pe care o ţineţi şi cu atât mai mult trebuie să aveţi în vedere ca aceasta să fie bogată în antioxidanţi.

Pe lângă aceste substanţe, este important să nu vă lipsească din proteine, calciul şi vitamina D. În schimb, este bine să renunţaţi ori să reduceţi la minimum consumul de grăsimi saturate şi acizi trans, proveniţi din prăjeli şi fast-food. Puteţi, în schimb, să consumaţi grăsimi provenite din nuci, migdale, peşte, ulei de măsline.

Uleiul de măsline extravirgin menţine memoria

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate şi este mult mai sănătos decât margarina, produs care conţine grăsimi saturate.

Un studiu realizat de medici neurologi a arătat că persoanele care consumă alimente bogate în grăsimi saturate riscă după vârsta de 65 de ani să sufere de boli care le afectează memoria.

Cel mai bine este să alegeţi uleiul de măsline extravirgin, deoarece poate creşte nivelul colesterolului «bun» din organism. Este recomandat să folosiţi un astfel de ulei la salate, dar şi la gătit.

Două mese de peşte, săptămânal

Nucile conţin proteine şi grăsimi, fără să fie o sursă de colesterol, şi pot fi un substitut al meselor grase.

Migdalele sunt foarte bogate în vitamina E, iar alunele conţin cantităţi mari de acizi omega 3. La fel şi peştele. Dacă doriţi să aduceţi în organism cantităţi mari de acizi omega 3, puteţi încerca somonul ori sardinele. Într-o săptămână, este bine să mâncaţi măcar două mese care să conţină peşte.

Recent Posts

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 – 20 noiembrie. Scapă de datorii și fac achiziții importante

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…

8 ore ago

Combinația de medicamente care oprește progresia cancerului pulmonar cu peste 40% mai mult decât tratamentul standard

Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…

8 ore ago

Cum arată negii cancerigeni din zona intimă și cum îi poți trata

Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…

9 ore ago

Testul medical gratuit care poate depista cancerul înainte de apariția simptomelor

Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…

9 ore ago

Patru zodii scapă de ghinion după 15 noiembrie când Saturn iese din retrograd

Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…

10 ore ago

Psiholog: „10 lucruri pe care un om inteligent NU le face”

10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…

10 ore ago

Citeste si: