Din cuprinsul articolului
Dieta și cancerul. Alimentele afectează modul în care te simți, modul în care funcționează corpul tău și riscul de a dezvolta boli precum cancerul. Nici un aliment sau grup de alimente nu poate preveni cancerul, iar eliminarea anumitor alimente nu elimină riscul.
Cu toate acestea, o dietă bazată pe alimente pe bază de plante, cum ar fi legumele, cerealele integrale, fasolea și fructele și respectarea câtorva reguli de bază poate ajuta la reducerea riscului de cancer și a altor câteva boli cronice.
Despre acest subiect a vorbit medicul Sanda Crețoiu, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
Dr. Crețoiu, despre dieta anti-cancer: postul este urmat de rezultate mai bune ale chimioterapicelor
„Există studii științifice care arată și demonstrează că în boala canceroasă, indiferent de localizare, dar mai ales în cancerul de colon, se formează la nivel mucoasei intestinului gros bio-film din bacterii patogene. Și s-a dovedit că la toți pacienții la care s-a recoltat și la care s-a făcut analiză existau acele bacterii prezente.
Este foarte greu să corectezi un astfel de pacient, dar este foarte importantă și dieta unui pacient care are cancer.
Am o pacientă cu cancer de sân, care a fost foarte dornică să abordeze și din alt punct de vedere tratamentul, pentru că se descrie în literatură că indiferent de localizare avem o perturbare la nivelul microbiomului și a fost dispusă să facă acest test de microbiom din SUA, iar testul ne indică un grafic în care-ți arată starea de sănătate a intestinului de o scală de la 1 la 10.
Doamna avea sănătatea la 2. Adică, pe lângă o perturbare evidentă a tulpinilor benefice și mai puțin benefice, avea o infecție cu Candida, avea o infecție cu Blastocystis, avea tulburări pe proba de digestie. Principala problemă a doamnei era că nu lua în greutate. Avea 45 kg la 1,73 m și este foarte important și știm cu toții că starea de nutriție la pacientul oncologic este importantă, pentru că nu dorim să fie în subnutriție.
După ce s-a făcut intervenția nutrițională și asupra tulpinilor de bacterii și asupra paraziților existenți, tratament care a durat aproximativ 2 luni, pacienta a început să câștige în greutate”, a declarat medicul Sanda Crețoiu, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.
Cea mai bună dietă anti-cancer
„Aș vrea să ne elucidați și alte fațete ale relației dintre microbiom și apariția și evoluția neoplasmelor, pentru că foarte mulți pacienți care ajung să aibă această boală, din proprie inițiativă unii dintre ei, apelează și la nutriționist. Ei au în vedere nu numai câștigarea în greutate, ci și felul în care, prin nutriție, reușesc să lupte la modul general cu boala”, a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.
„Există intervenții nutriționale care se fac asupra pacienților care urmează tratamente chimioterapice și s-a dovedit că postul este urmat de rezultate mai bune ale chimioterapicelor. Deci, pe perioada cât pacientul urmează chimioterapie, este indicat și se face o pregătire anume înainte de intrarea în chimioterapie, în sensul că pacientul bea doar lichide și inclusiv în timpul tratamentului chimioterapic bea lichide, iar rezultatele obținute asupra dimensiunilor tumorii la loturile de pacienți care au urmat acest fasting sau post este net superior pacienților care nu au urmat acest post și au obținut o dietă normală.
Pentru că mulți medici recomandă trebuie să mâncați ca înainte ca să vă reveniți, dar acest lucru nu știu cât de bine face pacientului.
Există o tendință mondială care ne arată că în foarte multe clinici din SUA în special, dar s-a început și în Europa, să se recomande la pacientul oncologic o terapie bazată predominant pe plante.
Oricum 80% din dieta noastră ar trebui să fie bazată pe plante, atât în sindromul metabolic, diabetul zaharat cât și în alte afecțiuni cardiovasculare, dar acest lucru e foarte benefic pentru pacientul oncologic.
De asemenea, trecutul meu de biolog molecular m-a făcut să cercetez foarte mult asupra acestui subiect și se arată că celulele canceroase proliferează mai puțin sau deloc dacă le lipsesc anumiți aminoacizi cum ar fi metionina și cisteina.
Ori acești doi aminoacizi se găsesc predominant în produsele animale, în carne în general, în carnea roșie și în ou. Ar fi de evitat aceste alimente la pacientul oncologic„, a mai spus medicul Sanda Crețoiu.