Din cuprinsul articolului
Diabetul se poate moșteni din generație în generație? Diabetul este o afecțiune complexă, de mai multe tipuri și fără o cauză clară. Dacă în familia unei persoane există antecedente ale unui tip de diabet, aceasta poate avea un risc mai mare de a dezvolta aceeași afecțiune.
Factorii genetici pot face ca unele persoane să fie mai vulnerabile la anumite tipuri de diabet. Cu toate acestea, este posibil ca o persoană să nu moștenească afecțiunea și pot exista modalități de a reduce riscul.
Știind cum afectează diabetul de tip 2 membrii familiei, de exemplu, o persoană poate fi încurajată să ia măsuri pentru a-l preveni.
De asemenea, o conștientizare a istoricului familial poate ajuta la obținerea unui diagnostic precoce. Acesta, la rândul său, poate ajuta o persoană să prevină unele complicații.
Rolul factorilor genetici variază în funcție de tipurile de diabet. În cazul diabetului de tip 2, de exemplu, factorii legați de stilul de viață par să fie mai influenți decât cei genetici.
Cunoașterea modului în care genele, stilul de viață și mediul înconjurător afectează diabetul poate încuraja o persoană să își reducă la minimum riscul de a dezvolta această afecțiune și complicațiile sale.
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele sănătoase. Acest tip apare adesea în timpul adolescenței, dar o persoană îl poate dezvolta la orice vârstă.
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale. Odată ce o persoană dezvoltă diabetul de tip 1, o sp aibă această afecțiune toată viața.
Genetics Home Reference sugerează că unele caracteristici genetice pot face ca diabetul de tip 1 să fie mai probabil să se dezvolte în anumite circumstanțe.
La persoanele cu acest tip de diabet, oamenii de știință au descoperit modificări în genele care produc anumite proteine. Aceste proteine joacă un rol cheie în sistemul imunitar.
Aceste caracteristici genetice fac ca o persoană să fie predispusă la dezvoltarea diabetului de tip 1, iar anumiți factori pot declanșa această afecțiune.
Potrivit Asociației Americane de Diabet, posibilii factori de risc includ:
Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea anticorpi autoimuni în sânge timp de mulți ani înainte de a prezenta simptome.
Afecțiunea se poate dezvolta în timp sau poate fi nevoie ca ceva să activeze anticorpii autoimuni înainte de apariția simptomelor. După această declanșare, simptomele tind să apară rapid, în câteva zile sau săptămâni.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip, reprezentând aproximativ 90-95 la sută din toate cazurile de diabet din Statele Unite, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Ca și în cazul diabetului de tip 1, persoanele cu diabet de tip 2 au adesea un membru apropiat al familiei cu această afecțiune.
Cu toate acestea, în timp ce factorii genetici pot juca un rol esențial, experții consideră că factorii legați de stilul de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice, au cel mai semnificativ impact.
În afară de istoricul familial, alți factori cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, printre care:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…