Din cuprinsul articolului
Diabetul este o afecțiune care afectează diferite sisteme din organism și o consecință mai puțin cunoscută a acestei boli este durerea articulară, care poate scădea semnificativ calitatea vieții celor care trăiesc cu această boală.
În timp ce durerea articulară poate părea că nu are nicio legătură cu diabetul la prima vedere, există o totuși o conexiune puternică între cele două.
Știai că diabetul poate induce dureri articulare? Află cum
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, caracteristice diabetului zaharat, pot duce la inflamații în întregul corp. Această inflamație cronică poate afecta diferite țesuturi, inclusiv pe cele din și din jurul articulațiilor.
În timp, această inflamație poate contribui la distrugerea cartilajului și la deteriorarea articulațiilor. Mai mult, persoanele cu glicemia slab controlată au mai multe șanse de a dezvolta afecțiuni precum osteoartrita și artrita reumatoidă, care exacerba și mai mult durerile articulare.
Un alt motiv pentru care diabetul provoacă dureri articulare se datorează leziunilor nervoase asociate cu boala. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot provoca leziuni ale nervilor în timp, ceea ce duce la o afecțiune numită neuropatie diabetică.
Această afectare a nervilor poate duce la simptome precum:
- furnicături,
- amorțeală,
- dureri ascuțite în diferite zone ale corpului, inclusiv articulații.
Mai mult, neuropatia diabetică poate afecta capacitatea cuiva de a simți unde sunt poziționate membrele, ceea ce crește riscul de căderi și răni care contribuie și mai mult la durerea articulară.
Măsuri de prevenție și control
În general, persoanele cu diabet trebuie să înțeleagă că durerea articulară este adesea o consecință a stării lor, mai degrabă decât o afecțiune fără legătură.
Luarea de măsuri pentru gestionarea eficientă a nivelului de zahăr din sânge prin respectarea medicamentelor și adoptarea unor stiluri de viață sănătoase, cum ar fi o dietă bine echilibrată și exercițiile fizice, ar putea atenua unele dintre aceste complicații pe termen lung.
Dacă oamenii continuă să experimenteze dureri articulare și alte simptome, ar trebui să consulte un medic pentru a explora potențialele opțiuni de tratament. Ortezele ar putea fi benefice pentru unele persoane.
Înțelegerea legăturii dintre diabet și sănătatea articulațiilor, coroborată în același timp cu măsurile preventive adecvate de la început, îmbunătățește calitatea generală a vieții pentru cei care trăiesc cu diabet.