Sari la conținut

DIABETUL de tip II poate fi REVERSIBIL! Află cum este posibil

Respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajuta la scaderea nivelului grasimii din pancreas, restabilind functia normala a acestui organ, sustine profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle. El a facut un studiu care indica faptul ca infrangerea bolii ar putea fi posibila, lucru care nu se credea ca ar fi posibil pana in prezent.

Profesorul Taylor a rugat 11 voluntari, toti fiind recent diagnosticati cu diabet de tip II, sa treaca la un regim alimentar extrem pentru opt saptamani, format din bauturi si legume fara amidon, scrie The Telegraph, citat de descopera.ro. Dupa doar o saptamana, nivelul de glucoza din sange masurat dimineata, inainte de a manca, a revenit la normal, sugerand o reluare a functiei corecte a pancreasului. Dupa opt saptamani, toti pacientii au reusit sa infranga diabetul zaharat. Trei luni mai tarziu, sapte pacienti au ramas in continuare fara vreun simptom al acestei maladii.

Profesorul Taylor a explicat ca prea multa grasime blocheaza functionarea corecta a pancreasului la nivel celular, impiedicand secretia normala de insulina, cea care regleaza zaharul din sange.

Atunci cand aceasta grasime a fost indepartata cu ajutorul dietei, functiile normale au fost redobandite. „Acesta este un mod radical de a intelege diabetul de tip II. Se va schimba modul in care putem explica oamenilor nou diagnosticati aceasta afectiune”, explica profesorul Taylor.

„La sfarsitul programului, mi s-a spus ca nivelul insulinei era normal si ca dupa sase ani de zile nu mai trebuia sa iau medicamentele pentru diabet”, sustine Gordon Parmley (67), unul dintre voluntari. „Chiar si astazi, dupa 18 luni, nu mai iau pastilele. Este uimitor cum o dieta a putut schimba starea sanatatii mele atat de drastic”, continua acesta.

In Marea Britanie sunt nu mai putin de 2,5 milioane de persoane care sufera de diabet zaharat de tip II.  Ideea unei diete a venit atunci cand s-a observat ca pacientii care au facut un by-pass gastric, de cele mai multe ori, au incetat sa mai aiba diabet zaharat de tip II. Profesorul Taylor a fost de parere ca aceasta operatie a limitat dieta pacientilor si astfel a realizat experimentul cu regimul alimentar sever.

Imaginile RMN au demonstrat ca proportia de grasime din pancreasul voluntarilor a scazut in timpul celor opt saptamani de dieta, de la opt la sase procente.

Profesorul considera ca aceasta dieta poate functiona si in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2 de ani de zile.

„Acest studiu demonstreaza faptul ca diabetul de tip 2 poate fi eliminat, chiar si cu ajutorul unei interventii chirurgicale de succes, care nu are efecte secundare asupra organismului. Cu toate acestea, dieta nu este una usoara”, mentioneaza Iain Frame, directorul de cercetare de la Diabetes UK.

In ciuda potentialului dietei lui, profesorul Taylor a fost pesimist cu privire la numarul de persoane care va incerca acest regim alimentar. „Poate 5%. Cu toate acestea, daca macar ei ar incerca, ar salva milioane de lire din bugetul sistemului medical”, incheie profesorul Taylor.

Aproape 9 miliarde de lire sterline, adica 10% din bugetul organizatiei de stat care ofera servicii medicale in Marea Britanie, sunt cheltuite anual pentru gestionarea diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia. Majoritatea banilor sunt cheltuiti pentru diabeticii de tip II, care sunt de 9 ori mai numerosi decat cei cu cel de tip I.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel