Sari la conținut

Diabetul de tip 3 supranumit și „diabetul creierului”: Cauze, simptome și tratament. Persoanele cu diabet de tip 2 sunt cu 60% mai predispuse la dezvoltarea diabetului de tip 3

infecțiile virale și riscul de Alzheimer
Sursă foto: Getty Images
Avertisment despre infecțiile virale și riscul de Alzheimer

Cu toții cunoaștem boala numită diabet. Diabetul zaharat este o tulburare metabolică cronică care apare din cauza unui nivel ridicat de glucoză în sânge atunci când organismul nu poate produce insulină.

Nivelul mediu al glicemiei unui adult ar trebui să fie de 90-180 mg/dL. Orice fluctuație în acest interval este suspectată a fi diabet. De asemenea, trebuie să fiți familiarizat cu cele două tipuri de diabet.

Ce este diabetul de tip 3?

În timp ce diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt bine definite, nu există o definiție solidă a diabetului de tip 3. Unii oameni se referă la acesta ca fiind progresia diabetului de tip 2 către boala Alzheimer.

Cu alte cuvinte, diabetul de tip 3 este o afecțiune propusă pentru boala Alzheimer, cauzată de rezistența la insulină în creier. Ca urmare, îl puteți numi „diabet al creierului”.

Fiți atenți să nu confundați diabetul de tip 3 cu diabetul de tip 3c. Diabetul de tip 3c (sau diabetul pancreatogen) apare atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină pentru organism. În timp ce, diabetul de tip 3 apare dintr-un tip de rezistență la insulină și disfuncție a factorului de creștere a insulinei care apare în mod specific în creier.

Pentru a simplifica, în cazul diabetului de tip 3c, există o problemă cu producția de insulină în organism de către pancreas, în timp ce în cazul diabetului de tip 3, există o problemă cu utilizarea insulinei de către creier.

Diabetul de tip 3 prezintă, de asemenea, o diferență semnificativă față de diabetul de tip 1. În cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele care produc insulină, însă, în cazul diabetului de tip 3, creierul nostru devine mai puțin sensibil la insulină. Cu toate acestea, diabetul sub orice formă poate fi periculos dacă nu este tratat corespunzător.

Care sunt cauzele diabetului de tip 3?

Deoarece diabetul de tip 3 este o evoluție a diabetului de tip 2, puteți considera diabetul de tip 2 ca fiind un factor de risc. Potrivit unui studiu, persoanele cu diabet de tip 2 sunt cu 60% mai predispuse la dezvoltarea diabetului de tip 3 decât persoanele cu niveluri normale de zahăr în sânge.

Conform acestei cercetări, principalii factori care contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt obiceiurile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și inactivitatea fizică.

Studiile au arătat, de asemenea, că o dietă săracă în fibre cu un indice glicemic ridicat este asociată pozitiv cu un risc mai mare de diabet. . În plus, cercetările sugerează că anumiți acizi grași din alimentație pot afecta rezistența la insulină și riscul de diabet în diferite grade.

Cu toate acestea, nu toate persoanele care suferă de diabet dezvoltă boala Alzheimer sau diabet de tip 3. Eforturile conștiente, cum ar fi un stil de viață activ și o dietă sănătoasă, pot ajuta la minimizarea factorilor de risc către progresia consecințelor ulterioare asupra sănătății.

Legătura dintre diabetul de tip 3 și boala Alzheimer

Diabetul de tip 3 apare din cauza rezistenței la insulină la nivelul creierului. Aici, doar o cantitate limitată de glucoză este capabilă să se deplaseze din sânge către creier.

Această cantitate insuficientă nu este capabilă să alimenteze pe deplin neuronii și celulele creierului și le lipsește de energie, ceea ce reprezintă o caracteristică principală a bolii Alzheimer. în plus, acest lucru duce la o reducere progresivă a memoriei, a raționamentului și a judecății.

boala Alzheimer
Sursă foto: Getty Images

Un studiu arată că diabetul de tip 2 servește drept cofactor în patogeneza sau în progresia diabetului de tip 3 sau a bolii Alzheimer. În același timp, rezultatele arată că activarea semnificativă a mediatorilor inflamatori, a stresului oxidativ, a deteriorării ADN-ului și a disfuncției mitocondriale cu rezistență la insulină duce la apariția bolii Alzheimer.

Multe persoane cu diabet de tip 2 nu știu că suferă de această afecțiune, ceea ce întârzie diagnosticarea și măsurile de tratament adecvate. Ca urmare, diabetul netratat poate provoca în timp leziuni ale vaselor de sânge din creier. În cele din urmă, oamenii intră într-o stare de tip 3 și dobândesc simptome asemănătoare demenței.

Simptomele diabetului de tip 3

Stadiile incipiente ale diabetului de tip 3 provoacă simptome de demență, precum cele observate în cazul bolii Alzheimer. Cu toate acestea, ele nu prezintă niveluri ridicate de zahăr din sânge la un test de laborator.

Menționate mai jos sunt câteva dintre simptome:

  • Simptomul principal este pierderea memoriei, în care o persoană uită activități esențiale. Aceasta afectează viața de zi cu zi și interacțiunile sociale. Se poate avea tendința de a uita amintirile recente și de a întreba aceleași lucruri în mod repetat.
  • O persoană poate începe să facă lucrurile mai încet și să devină confuză în legătură cu lucruri simple, cum ar fi nume, date sau locuri. Scade capacitatea persoanei de a emite judecăți pe baza informațiilor disponibile.
  • Se poate pierde adesea urma gândurilor în timp ce se vorbește și se pot rătăci sau pierde adesea lucruri.
  • Persoana poate începe să se retragă de la locul de muncă sau de la activitățile sociale și să experimenteze schimbări bruște de personalitate sau de comportament.

Niciunul dintre aceste simptome nu este un indiciu concludent al diabetului de tip 3. Cu toate acestea, dacă observați aceste simptome la dumneavoastră sau la o persoană dragă, este recomandabil să consultați un medic cât mai curând posibil.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel