Sari la conținut

Diabetul de tip 2, provocat de lipsa unei vitamine banale

Carenţa de vitamina A ar putea fi cauza apariţiei diabetului tip 2, demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York (SUA), publicat în The Journal of Biological Chmistry. Această descoperire ar putea fi la originea unui tratament eficient al diabetului tip 2.  Se ştie că diabetul tip 2 se caracterizează printr-o hiperglicemie cronică, adică printr-un nivel foarte ridicat de glucoză (zahăr) în sânge. Insulina, hormonul secretat de pancreas, nu mai reuşeşte să stocheze zahărul în celule, fenomen numit insulino-rezistenţă. Acest tip de diabet afectează în principal persoanele supraponderale şi/sau adulte şi este asociat cu probleme cardiovasculare şi oftalmologice, dacă nu e tratat corect. Potrivit autorilor acestui studiu, deoarece vitamina A stimulează activitatea celulelor beta ale pancreasului, carenţa acestei vitamine poate declanşa apariţia diabetului. Celulele beta au misiunea de a produce şi elibera insulina în sânge, care reglează nivelul de glucoză din sânge.

Cercetătorii au observat în testele de laborator că pierderea de celule beta, determină scăderea insulinei şi creşterea nivelului de zahăr în sânge. Atunci când în alimentaţia rozătoarelor a fost reintrodusă vitamina A, producţia de celule beta a crescut ca, de altfel, şi secreţia de insulină. Evident, nivelul glucozei din sânge a revenit la limitele normale. Pentru cercetătorii de la Weill Cornell Medical College de New-York este clar că lipsa vitaminei A este legată de declanşarea diabetului tip 2, dar că aceasta nu este singura cauză. “Ceea ce vrem să ştim este modul în care lipsa vitaminei A determină dispariţia celulelor beta. Aceste celule sunt extrem de sensibile la lipsa de vitamin A din alimentaţie, ceea ce nimeni nu a constatat până acum”, precizează dr. Gudas, co-autor al studiului. În alimentaţie, vitamina A se prezintă sub două forme –  retinol sau derivaţi din retinol – în carne, peşte, lactate. Forma vegetală, numită provitamina A sau beta-caroten, este prezentă în fructe şi legume. Morcovii, caisele şi spanacul conţin mari cantităţi de vitamina A.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel