Categories: Ştiri sănătate

Diabetul de tip 2 diagnosticat până la această vârstă, scurtează viața cu 14 ani

Diabetul de tip 2 scurtează viața cu 14 ani, dacă e diagnosticat înaintea vârstei de 30 de ani, potrivit unui nou studiu. Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care se dezvoltă atunci când organismul nu mai produce suficientă insulină – hormonul care controlează glucoza din sânge – sau nu mai răspunde la insulină, așa cum ar trebui. 

Insulina transportă glucoza – produsă în urma digestiei alimentelor – din sânge în celule, unde poate fi utilizată ca sursă de energie. Rezistența la insulină care apare atunci când celulele nu mai răspund la insulină, poate duce la prediabet și diabet de tip 2.

În trecut, se credea că diabetul de tip 2 se dezvoltă doar la persoanele în vârstă, și este încă mai frecvent la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult. Cu toate acestea, cazurile de diabet de tip 2 la persoanele mai tinere sunt în creștere. Factorii de risc includ obezitatea, un stil de viață sedentar, rude apropiate cu diabet de tip 2 și proveniența dintr-un grup socioeconomic mai puțin înstărit.

Diabetul de tip 2 scurtează viața cu 14 ani

Un nou studiu, publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology, a analizat efectul diagnosticului de diabet de tip 2 asupra speranței de viață.

Rezultatele arată că diagnosticarea cu diabet de tip 2 reduce speranța de viață, în medie, cu șase ani. Cu toate acestea, dacă diagnosticul a fost stabilit la vârsta de 30 de ani, speranța de viață se reduce cu 14 ani.

Totuși, un alt studiu a descoperit că tirzepatida, un nou medicament injectabil pentru diabet, este la fel de eficient în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 diagnosticat la vârsta fragedă ca și în cazul celor care dezvoltă boala mai târziu în viață.

Această cercetare a fost prezentată la Reuniunea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Hamburg, Germania.

Într-un studiu care a folosit date din două surse de mare amploare – Colaborarea Factorilor de Risc Emergenți și Biobanca din Marea Britanie – cercetătorii au investigat asocierile dintre vârsta la care a fost diagnosticat diabetul de tip 2 și speranța de viață.

Au descoperit că pentru fiecare deceniu mai devreme când a fost diagnosticat diabetul de tip 2, speranța de viață s-a redus cu 3-4 ani.

„Diabetul, dacă nu este bine gestionat, poate duce la multiple complicații, cum ar fi insuficiența renală, boli de inimă și amputări ale membrelor care scad speranța de viață”, spune dr. Robert Gabbay, directorul științific și medical al Asociației Americane pentru Diabet, care nu a fost implicat în studiu.

În SUA, comparativ cu o persoană fără diabet, o persoană de 50 de ani cu diabet moare, în medie, cu 14 ani mai devreme dacă a fost diagnosticată la vârsta de 30 de ani, cu 10 ani mai devreme dacă a fost diagnosticată la 40 de ani sau cu 6 ani mai devreme dacă a fost diagnosticată la 50 de ani. Estimările corespunzătoare pentru Uniunea Europeană au fost cu 13, 9 sau 5 ani mai devreme.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Naveed Sattar de la Institutul de Științe Cardiovasculare și Medicale al Universității din Glasgow, a declarat într-un comunicat de presă: „Descoperirile noastre susțin ideea potrivit căreia cu cât o persoană este mai tânără atunci când dezvoltă diabetul de tip 2, cu atât mai multe deteriorări suferă organismul din cauza metabolismului afectat”.

Cu toate acestea, el a adăugat o notă optimistă: „Dar descoperirile sugerează, de asemenea, că detectarea precoce a diabetului prin screening urmată de gestionarea intensivă a glucozei ar putea ajuta la prevenirea complicațiilor pe termen lung ale acestei afecțiuni”.

Un nou medicament eficient, indiferent de vârsta diagnosticului

Într-un alt studiu, există vești potențial bune pentru cei cu diabet de tip 2 diagnosticat la vârste fragede. Cercetătorii au descoperit că tirzepatida (Mounjaro), unul dintre noile medicamente care imită efectul peptidei glucagonului asemănător cu glucagonul-1 (GLP-1) și peptidei insulinei dependente de glucoză (GIP) – doi hormoni implicați în controlul zahărului din sânge și suprimarea apetitului – este la fel de eficientă în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 diagnosticat la vârste fragede ca și în cazul celor care dezvoltă boala mai târziu.

Medicamentul, administrat prin injecție săptămânală, a fost aprobat de FDA în Statele Unite în mai 2022 și în Marea Britanie pentru „diabet de tip 2 dificil de gestionat” în septembrie 2023.

În acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie și din SUA au evaluat efectul tirzepatidei asupra controlului glicemiei, greutății corporale și markerilor cardiometabolici la persoanele cu diabet de tip 2 diagnosticat la vârste fragede și la cele care dezvoltă boala mai târziu. Au folosit date din programul SURPASS (SURPASS-1, -2, -3 și -5) pentru trei doze diferite de tirzepatidă – 5 mg, 10 mg și 15 mg.

Ei au descoperit că tirzepatida a fost la fel de eficientă în ambele grupuri la toate cele trei doze. Ambele grupuri au înregistrat îmbunătățiri ale nivelurilor medii de glucoză din sânge și ale greutății corporale după 40 sau 52 de săptămâni. În plus, circumferința taliei, lipidele și tensiunea arterială sistolică s-au îmbunătățit, de asemenea.

De ce diabetul de tip 2 diagnosticat la vârste fragede este periculos

Diabetul de tip 2 diagnosticat în copilărie sau la începutul vârstei adulte (sub 40 de ani) este clasificat ca diabet de tip 2 la vârstă fragedă.

Diabetul la vârsta fragedă este în general mai agresiv și mai dificil de tratat decât diabetul de tip 2 diagnosticat mai târziu în viață. Acesta crește riscul de boli cardiovasculare, deces prematur și complicații microvasculare din cauza creșterii nivelului de glucoză din sânge, care pot duce la:

  • retinopatie – vasele de sânge din retina se deteriorează, ceea ce poate duce la orbire;
  • neuropatie – leziuni ale nervilor rezultate din lipsa aportului de sânge în vasele mici care duc la nervi;
  • nefropatie – leziuni ale rinichilor care împiedică rinichii să filtreze corect sângele, conducând la acumularea de deșeuri în organism.

„Diabetul de tip 2 la vârsta fragedă nu este doar mai agresiv, ci de obicei răspunde mai puțin la medicamente, ceea ce înseamnă că descoperirile noastre sunt cu adevărat încurajatoare. Este însă necesară cercetarea suplimentară pentru a evalua dacă începerea tratamentului cu tirzepatidă și medicamente similare la început îmbunătățește rezultatele pe termen lung în această grupă importantă”, spune prof. Melanie Davies, autor corespondent, Universitatea Leicester, Leicester, Marea Britanie.

Cum să reduceți riscul de diabet de tip 2

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor oferă mai multe modalități de reducere a riscului de diabet de tip 2:

  • Pierdeți în greutate și mențineți-vă la ogreutate corporală sănătoasă: Oamenii pot preveni sau amâna diabetul pierzând 5 până la 7% din greutatea inițială.
  • Adoptați o dietă mai sănătoasă: Înlocuiți alimentele procesate, grăsimile trans, băuturile zaharoase și alcoolul cu legume neamidonoase, proteine slabe, cereale integrale, apă și băuturi neîndulcite.
  • Mișcați-vă mai mult: Aveți ca țintă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de cel puțin cinci ori pe săptămână. Dacă nu ați fost activi, discutați cu medicul și creșteți treptat până vă atingeți obiectivul
  • Faceți un plan și urmăriți-vă progresul pentru a încerca să faceți schimbările de stil de viață permanente.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

24 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

12 ore ago

Citeste si: