Categories: Ştiri sănătate

Diabetul de tip 2 are efecte devastatoare asupra creierului. Cei mai afectați sunt pacienții la care boala a debutat la aceste vârste

Diabetul zaharat de tip 2 poate provoca modificări semnificative atât funcționale, cât și structurale în creier, determinând declinul cognitiv și îmbătrânirea prematură a funcțiilor cerebrale, potrivit unui nou studiu.

Conform cercetătorilor, pacienții afectați în mod particular sunt cei la care diabetul de tip 2 a debutat în etape timpurii. Echipa de cercetare a efectuat teste de memorie și limbaj pe un grup de 51 de indivizi de vârstă medie diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2. Aceste teste, dezvoltate de National Institutes of Health și numite NIH Toolbox Cognitive Battery, au fost corelate cu imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a investiga legătura dintre diabet, funcția cognitivă și structura cerebrală.

Analizele imagistice au relevat că participanții cu o durată mai lungă de diabet zaharat de tip 2 prezentau o grosime corticală medie redusă, precum și volume mai mici de materie cenușie, însoțite de o creștere a volumului hiperintensității materiei albe. Cercetătorii au subliniat că aceste rezultate demonstrează consecințele negative ale diabetului de lungă durată asupra sănătății creierului și au accentuat importanța prevenirii debutului timpuriu al diabetului de tip 2.

Risc de tulburări cognitive la dibaeticii între 40 și 60 de ani

Deși nu s-au identificat diferențe semnificative în ceea ce privește funcția cognitivă în cadrul participanților cu diabet de tip 2 comparativ cu cei fără afecțiune, cercetătorii au subliniat că modificările structurale în creier sugerează consecințe negative ale diabetului pe termen lung. Importanța acestui studiu este susținută de faptul că este prima dată când schimbările în structura creierului au fost asociate cu durata diabetului. Astfel, este evident că eforturile de prevenire a debutului precoce al diabetului de tip 2 sunt esențiale pentru menținerea sănătății cognitive și calității vieții la pacienți.

Echipa de cercetare a observat, de asemenea, că anumite complicații ale diabetului, cum ar fi boala cronică de rinichi sau afectarea nervilor și vaselor de sânge din inimă, sunt legate de modificările structurale ale creierului. Aceasta este în concordanță cu un alt studiu care sugerează că complicațiile diabetului cresc șansele de a dezvolta tulburări cognitive la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

În ciuda așteptărilor, neuropatia, care poate afecta până la jumătate dintre persoanele cu diabet, nu a fost corelată cu funcția cognitivă în cadrul acestui studiu. Pentru înțelegerea detaliată a modului în care diabetul afectează sănătatea creierului și menținerea acestuia într-o stare sănătoasă, autorii subliniază necesitatea unui studiu longitudinal mai amplu.

„Acest studiu este esenţial pentru înţelegerea modului în care diabetul afectează sănătatea creierului şi pune bazele pentru un studiu longitudinal mai amplu, care să abordeze modul în care persoanele cu diabet pot menţine un creier sănătos”, a declarat autorul principal Eva Feldman, doctor în medicină şi doctor în ştiinţe, profesor de neurologie la U-M Medical School şi director al NeuroNetwork pentru terapii emergente la Michigan Medicine. Potrivit specialistului, indiferent care sunt mecanismele de bază, prevenirea acestor afecţiuni la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 este esenţială pentru menţinerea sănătăţii creierului. „Educarea publicului cu privire la riscurile pe care diabetul le prezintă pentru păstrarea unui creier sănătos face parte din misiunea noastră”, a precizat ea.”

Pe scurt, cercetarea subliniază impactul semnificativ al diabetului de tip 2 asupra structurii și funcției creierului, susținând necesitatea prevenirii debutului timpuriu al diabetului și educării publicului cu privire la riscurile asociate pentru menținerea sănătății cognitive.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: