Sari la conținut

Diabetul, boala tăcută care duce la complicații grave. Simptome și prevenție

Sete excesivă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce diabeticii se confruntă frecvent cu infecții urinare

Diabetul, simptome și prevenție. Un nivel în exces de glucoză în sânge se numește hiperglicemie și acest lucru se întâmplă la persoanele care suferă de diabet de tip 1 și tip 2.

Diabetul este una dintre principalele probleme de sănătate la nivel global. Din păcate, diabetul este una dintre cele mai importante boli ale stilului de viață care afectează jumătate din populația lumii.

Afecțiunea este cauzată de funcționarea alterată a unui hormon pancreatic numit insulină. Acest hormon reglează nivelul de glucoză din sânge. În diabetul de tip 1, pancreasul nu reușește să producă insulină, iar în diabetul de tip 2, organismul dezvoltă rezistență la apelul insulinei.

Șapte simptome timpurii ale diabetului zaharat

Glicemia este principala sursă de energie a corpului care provine de obicei din alimentele pe care le consumi. Insulina, un hormon secretat de pancreas, ajută glucoza din alimente să ajungă în celule pentru a fi folosită pentru energie. Când această producție de insulină nu este la egalitate, nivelul glucozei din sânge crește.

Aruncă o privire rapidă la simptomele acestei afecțiuni. Simptomele diabetului zaharat

Unele dintre simptomele diabetului includ:

  1. Sete crescută
  2. Foame crescută
  3. Pierdere în greutate inexplicabilă
  4. Urinare frecventa
  5. Oboseală sau epuizare extremă
  6. Vedere încețoșată
  7. Răni care nu se vindecă

Gestionarea diabetului

Diabetul este descrisă de specialiști ca fiind o boală a stilului de viață care nu vine fără un tratament specific. Cu toate acestea, efectuarea anumitor schimbări în viața de zi cu zi poate ajuta un diabetic să controleze sau să gestioneze afecțiunea.

Când aveți de-a face cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, este important să rămâneți vigilenți cu privire la ceea ce mâncați și beți. Diabetul poate duce la complicații medicale grave, dar se poate gestiona cu medicamente și modificări ale stilului de viață.

Medicamentele pentru diabet pot reduce riscul de diabet de tip 2 dar alegerile sănătoase și un stilul de viață echilibrat rămân esențiale. Pentru a preveni și depista din timp orice predispoziție la diabet, se recomandă verificarea glicemiei ca analiză uzuală, cel puțin o dată pe an.

Un stil de viață sănătos înseamnă:

  • Consumul de alimente sănătoase. Alegeți alimente cu conținut scăzut de grăsimi și calorii și mai bogat în fibre. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale.
  • Activitate fizică zilnică. 3 ore de mișcare pe săptămână ar fi ideal, ajută activități cum ar fi mersul de jos, mersul cu bicicleta, alergatul sau înotul.
  •  Pierderea în greutate. Pierderea în greutate și menținerea acesteia pot întârzia progresia de la prediabet la diabetul de tip 2. La persoanele care suferă de prediabet, pierderea de la 7% la 10% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet.
  • Evitarea inactivității pe perioade lungi de timp. Statul în pat sau pe scaun  pentru perioade lungi de timp poate crește riscul de diabet de tip 2. Încercați să vă ridicați la fiecare 30-60 de minute și să vă mișcați cel puțin 10 minute.
  • Renunțarea la fumat. Fumatul afectează circulația sanguină și reduce cantitatea de oxigen din sânge. Aceste probleme circulatorii pot duce la răni mai severe și la o vindecare defectuoasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel