Din cuprinsul articolului
Diabetul este o afecțiune cronică în care organismul nu produce suficientă insulină sau nu utilizează eficient insulina pe care o produce.
Insulina este o hormonă produsă de pancreas, iar una dintre funcțiile sale principale este să ajute celulele să absoarbă glucoza din sânge și să o transforme în energie.
Când această funcție este afectată, nivelul de glucoză în sânge crește. Ceea ce poate duce la probleme de sănătate serioase.
Există două tipuri principale de diabet:
Apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină în pancreas. Este mai frecvent în rândul copiilor și adolescenților, dar poate apărea la orice vârstă.
Este rezultatul rezistenței la insulină și al scăderii producției de insulină. Este mai frecvent la adulți, dar poate apărea și la copii și adolescenți. Factori precum genetica, stilul de viață, obezitatea și vârsta pot contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Simptomele pot varia, dar pot include:
Cauzele exacte ale diabetului pot varia în funcție de tipul de diabet. Factori genetici, stilul de viață și factori de mediu pot juca un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni.
Tratamentul diabetului vizează menținerea nivelului de glucoză din sânge în limite normale și gestionarea simptomelor. Aceasta poate include:
Este esențial să se colaboreze cu un medic sau un specialist în diabet pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat și pentru a monitoriza în mod regulat starea de sănătate.
Ignorarea diabetului sau tratarea autoadministrată poate duce la complicații severe, cum ar fi probleme cardiovasculare, afectarea rinichilor, orbire și leziuni nervoase.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…