Diabetolog: ”Diabetul poate să evolueze ani de zile fără să știi.” Semnele ascunse ale bolii

Simptome diabet. Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale din cauză că organismul fie nu mai produce insulină – hormonul secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge (diabet de tip 1, numit și insulinodependent), fie insulina produsă nu este folosită eficient (diabet de tip 2).

În prezent, 425 de milioane de oameni (20-79 de ani)6 din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situații este vorba despre diabet de tip 2) , iar estimările specialiștilor arată că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet poate crește cu aproape 48%7, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și control.

„Diabetul se poate instala tăcut! Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar 1 din 2 persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează! Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Controlul diabetului

Potrivit studiului epidemiologic PREDATORR (ultimul studiu național de prevalența diabetului în România), în țara noastră, aproximativ 11.6% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%) raportată de către IDF și cu 70% peste media europeană.

Totodată, în multe cazuri, depistarea diabetului se face târziu, când din cauza expunerii prelungite la valori ale glicemiei peste normal, deja sunt instalate complicații, la nivelul aparatului cardiovascular, al rinichilor, al nervilor periferici, sau al vederii.

Informarea și educația cu privire la factorii de risc și intervențiile pentru controlul diabetului sunt extrem de importante pentru a ști când și cum putem acționa, dacă cei de lângă noi sunt expuși unui risc crescut de diabet și de complicații ale bolii”, a mai declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Simptome diabet zaharat

Iată care sunt, însă, simptomele care ar trebui să vă îngrijoreze:

1. Setea excesivă. Este unul dintre primele semne de diabet.Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt demne de îngrijorare, ca şi pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate. “Diabetul este o boală extrem de perfidă pentru că o lungă perioadă evoluează fără niciun semn. Când apar setea, urinarea, boala este deja într- o fază extrem de avansată”, avertizează medicul  Nicolae Hâncu.

2. Durerile de cap. Pe măsură ce nivelul glicemiei creşte apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune.

3.Infecțiile repetate. Mai târziu apar şi alte complicaţii: tăieturile simple şi rănile superficiale se vindecă foarte greu, apar frecvent infecţii urinare şi mâncărimi.

4. Disfuncțiile din sfera intimă. Statisticile arată că până la 70% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă. Motivul: diabetul afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală, ceea ce face erecţia şi orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului.

Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: