Din cuprinsul articolului
Știai că îți pot apărea pete pe piele de la diabet? Aspectul pielii poate fi un semn precoce al unor afecţiuni precum diabetul. De aceea este foarte important să studiem aspectul pielii cât de des putem deoarece, pielea este un adevărat termometru al stării generale de sănătate.
Dacă observaţi pete maronii sau negricioase în zona gâtului, a axilelor sa pe abdomen, ar trebui să vă măsuraţi glicemia. Aceste pete, denumite acanthosis nigricans ar putea fi cauzate de obezitate sau de diabet, potrivit dermatologului Janet Lin.
,,Petele pot mirosi urât sau cauzează mâncărime, însă majoritatea oamenilor se plâng doar în legătură cu aspectul pielii,” adaugă doctorul Lin.
Acanthosis nigricans poate provoca, de asemenea, urmatoarele simptome la nivelul pielii:
– uscaciune;
– senzatie de asprime la atingere;
– prurit;
– miros neobisnuit.
Modificarile de la nivelul pielii se dezvolta, de obicei, incet.
Pot sa apara oriunde, dar afecteaza in special anusul, axilele, organele genitale, zonele interne ale coapselor, spatele si partile laterale ale gatului.
Mai rar, simptomele pot sa apara in partea dorsala a genunchiului, pe fata anterioara a antebratului, sub sani, pe buze, dar si la nivelul articulatiilor degetelor sau pe palme si talpi.
Acanthosis nigricans este de obicei mai grava la persoanele supraponderale. Cel mai bun tratament este pierderea in greutate. Unele creme pot ajuta la ascunderea petelor sau la estomparea lor.
Alte simptome de diabet
Semnele prin care poti recunoaste diabetul pot trece usor cu vederea iar in unele situatii acestea lipsesc cu desavarsire. Iata care sunt simptomele uzuale ale diabetului:
- Urinare frecventa
- Sete excesiva
- Foame intensa (chiar si la scurt timp dupa ce ai mancat)
- Scadere brusca in greutate (fara a tine o dieta)
- Oboseala prelungita
- Vedere neclara
- Rani sau taieturi care se vindeca greu
- Infectii repetate
- Durere, amorteala sau furnicaturi in maini/picioare.
Analize pentru a confirma diagnosticul
• Prima analiza recomandata de medic va fi determinarea glucozei plasmatice (serica). Glicemia se ia „à jeun”, dimineata, pe nemancate. Rezultatele masoara cantitatea de zahar din sange, pe stomacul gol. De aceea, nu ai voie sa mananci sau sa bei nimic, cu exceptia apei, cu opt ore inainte de analize.
• Un test oral de toleranta la glucoza. Acest test iti va verifica glicemia inainte si la doua ore dupa ce ai baut o bautura dulce, pentru a vedea cum „se ocupa” organismul tau de zaharul primit. La persoanele sanatoase, raspunsul insulinic apare rapid, atingand un maxim dupa circa 30-60 minute. Testul poate confirma sau infirma diagnosticul de diabet zaharat pe care l-au sugerat analizele de sange.
• Medicul iti va cere, de asemenea, sa ii raspunzi la intrebari despre istoricul tau medical, despre cazurile de diabet din familie si iti va face si o examinare fizica.
• Unoeri este greu de spus daca este vorba de diabet zaharat de tip 2 sau de tip 1. Medicul poate apela la determinarea simultana a glucozei si peptidei C, in cadrul testului oral de toleranta la glucoza. De asemenea, mai poate cere o analiza care sa determine anticorpii anti-insulina – acestia sunt produsi atunci cand sistemul imunitar al organismului nu functioneaza corect. De exemplu, multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 produc anti-transportori de zinc (ZnT8Ab), in timp ce persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau diabet gestational nu ii produc.
Cu toate acestea, un diagnostic clar poate dura luni sau chiar ani. In orice caz, nivelul de zahar din sange va trebui sa inceapa sa fie controlat imediat, deoarece simtomele hiperglicemiei sau ale hipoglicemiei pot fi periculoase, punand in pericol chiar viata.
Simptome de hiperglicemie (nivelul de zahar in sange este mare)
Cu cat e mai mare nivelul de zahar din sange, cu atat este mai probabil sa ai simptome mai clare. De asemenea, daca nu bei nici suficiente lichide, in curand te vei deshidrata. Acest lucru te poate face sa te simti ametit si slabit, iar problemele se pot agrava, conducand la o situatie de urgenta.
Simptomele de hiperglicemie sunt:
• Ai o senzatie permanenta de sete
• Urinezi frecvent
• Slabesti fara sa incerci asta
• Ai vederea neclara
Simptome de hipoglicemie (nivelul de zahar in sange este mic)
Si o glicemie prea mica poate provoca probleme. Mai mult, simtomele sunt adesea bruste si pot duce la situatii de criza care cer interventie medicala de urgenta. Remedierea rapida a nivelului de zahar din sange te poate ajuta sa eviti un lesin (pierderea cunostintei). Hipoglicemia poate duce, de asemenea, la un atac de cord. Atentie la aceste simptome:
• Transpiratii reci
• Tremurat
• Stare de slabiciune
• Senzatie de foame
• Confuzie
Daca nu esti in masura sa iti dai seama ca ti-a scazut glicemia, cel mai bine este sa iti iei glicemia de multe ori pe zi. Oricum, probabilitatea unei scaderi glicemice atat de mari apare in cazul in care deja ai diabet (si probabil ai trecut pe insulina sau medicatia care te ajuta).