Glicemia ridicată este o problemă comună pentru persoanele cu diabet și poate fi potențial periculoasă dacă nivelul zahărului din sânge devine foarte ridicat sau rămâne ridicat pentru perioade lungi de timp.
NHS observă că o varietate de lucruri pot declanșa o creștere a nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat, inclusiv mâncatul prea mult, cum ar fi gustarea între mese sau pierderea unei doze de medicament pentru diabet sau administrarea unei doze incorecte. Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului, cauzată de un nivel ridicat de zahăr din sânge și poate provoca orbire dacă este lăsată nediagnosticată și netratată.
Giles Edmonds, directorul serviciilor clinice Specsavers, a spus că o complicație a diabetului zaharat este retinopatia diabetică.
Acest lucru poate apărea atunci când nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pe o perioadă lungă de timp afectează vasele de sânge din spatele ochiului.
El a avertizat: „Dacă este lăsată netratată, poate provoca pierderea vederii. În stadiile sale incipiente, retinopatia diabetică de obicei nu prezintă niciun simptom vizibil, așa că un test oftalmologic o poate detecta înainte de tine.
Pe măsură ce retinopatia se dezvoltă, vasele de sânge se pot slăbi, se pot bomba sau se pot scurge în retină și pot fi denumite retinopatie neproliferativă.”
El a remarcat: „Cu toate acestea, dacă se agravează, unele vase se pot închide, ceea ce face ca altele noi să crească sau să prolifereze pe suprafața retinei. Acest lucru este cunoscut sub numele de retinopatie proliferativă și poate duce la probleme cu vederea și chiar la pierderea vederii. Unii oameni care au retinopatie diabetică pot dezvolta și edem macular diabetic.
Macula este partea retinei de care aveți nevoie pentru a citi, a conduce și a vedea fețele, totuși, în timp, boala poate distruge vederea ascuțită din această parte a ochiului, ducând la pierderea parțială a vederii sau chiar la orbire.”
NHS spune că de obicei durează câțiva ani pentru ca retinopatia diabetică să ajungă la un stadiu în care îți poate amenința vederea.
Pentru a minimiza riscul ca acest lucru să se întâmple, se spune că persoanele cu diabet ar trebui: „Se asigură că își controlează nivelul zahărului din sânge, tensiunea arterială și colesterolul.
„Participați la programările de depistare a ochilor diabetici – screening-ul anual este oferit tuturor persoanelor cu diabet cu vârsta de 12 ani și peste pentru a detecta și trata orice problemă din timp.”