Din cuprinsul articolului
Diabet: semne că glicemia nu este sub control. Acționează imediat, înainte de a fi prea târziu.
Nivelurile necontrolate ale zahărului din sânge conduc adesea la afecțiuni care pun viața în pericol. Persoanele care suferă de diabet fac tot posibilul pentru a-și controla nivelul zahărului din sânge, dar există momente în care acestea devin neregulate, provocând probleme de sănătate.
Potrivit experților în sănătate, cel mai bun mod de a menține nivelul zahărului din sânge este să îl monitorizezi în mod regulat, să ai o dietă echilibrată, să iei medicamente la timp și să faci sport în mod regulat.
Cu toate acestea, atunci când nivelurile fluctuează, corpul tău tinde să te avertizeze cu o mulțime de semne și simptome care indică că ai nevoie de ajutor imediat.
Următoarele sunt câteva semne care arată că nivelul zahărului din sânge este periculos de scăpat de sub control și trebuie să acționați rapid.
Semne că glicemia nu este sub control: 1. Îți este mai foame decât de obicei, dar tot slăbești
Mulți oameni care se confruntă cu niveluri fluctuante de zahăr din sânge constată că au mai multă poftă de mâncare decât de obicei. Acest simptom, conform Medline Plus, este cunoscut sub numele de polifagie.
De asemenea, dacă, în ciuda faptului că ai mâncat mai multă mâncare și ai mărit porțiile, tot slăbești, înseamnă că există o problemă cu nivelul zahărului din sânge.
Clinica Mayo spune că, deoarece corpul tău nu primește suficientă energie din apetitul tău normal, glucoza începe să se transforme în grăsime și când corpul descompune mușchii și grăsimea pentru energie, vei experimenta o pierdere nesănătoasă în greutate. În afară de asta, există și slăbiciune în mușchi.
2. Ești obosit tot timpul
Oboseala și oboseala extremă sunt, de asemenea, semne importante ale glicemiei necontrolate, potrivit Harvard Health. Medicii spun că se întâmplă deoarece organismul nu este capabil să proceseze insulina în mod corespunzător și astfel zahărul continuă să rămână în fluxul sanguin, mai degrabă decât să fie folosit pentru energie.
De multe ori, un pacient cu diabet urinează mai mult decât în mod normal și, prin urmare, poate provoca deshidratare dacă nu bea suficientă apă. Deshidratarea poate duce, de asemenea, la oboseală cronică în rândul diabeticilor.
Semne că glicemia nu este sub control: 3. Ai vedere încețoșată și dureri de cap constante
De cele mai multe ori diabetul duce la vedere încețoșată, așa cum experții în sănătate spun că se întâmplă din cauza maculei – centrul retinei care oferă o vedere clară și dreaptă – umflarea din cauza vaselor de sânge scurse cauzate de boală.
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge duc, de asemenea, la umflarea cristalinului, care poate chiar schimba forma lentilei, pe măsură ce focalizarea se strecoară. Din cauza vederii încețoșate și a durerilor de cap constante, unui pacient cu diabet zaharat îi este adesea greu să vadă, să conducă și chiar să lucreze.
4. Rănile nu se vindecă
Tăieturile, vânătăile, rănile și alte răni superficiale sau profunde la un diabetic nu s-ar vindeca la fel de repede ca la alții. Dacă suferiți de niveluri necontrolate de zahăr din sânge, aceasta poate provoca leziuni ale nervilor și poate afecta circulația sângelui în brațe, mâini, picioare și picioare.
Astfel, chiar și tăieturile mici și zgârieturile minore devin mai predispuse la infecții și pot duce chiar la amputare. De multe ori, pacienții cu diabet suferă chiar de ulcere și vezicule ale picioarelor, etichete pe piele, uscăciune extremă și pete negre în jurul gâtului. Potrivit Asociației Americane de Diabet, acestea sunt toate semnele rezistenței la insulină.
Semne că glicemia nu este sub control: 5. Gingii umflate și sângerânde
Gingiile umflate, roșii și sângerânde sunt întotdeauna semne ale unei boli de bază și, în cazul diabeticilor, arată clar că nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat. Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi spune că se întâmplă deoarece organismul eliberează mai multă glucoză în sistem, provocând inflamații.
Saliva ta conține glucoză; și cu cât conține mai mult, cu atât există mai mult de hrănit bacteriile care se combină cu alimentele din gură pentru a forma placă și a provoca boli ale gingiilor. Dacă nu abordați simptomele imediat, umflarea poate duce, de asemenea, la parodontită, care poate determina smulgerea gingiilor de pe dinți, puroi și chiar ulcere.