Din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de diabet în fiecare an. Boala, care afectează organismul în mai multe moduri, poate fi dificil de gestionat și de tratat. În plus, o serie de factori pot crește sau reduce riscul unei persoane de apariție a bolii.
Cel mai comun tip de diabet, reprezentând aproximativ 90 la sută din cazuri, este diabetul de tip doi. Această formă de diabet apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele din organism nu reacţionează la insulină. Diabetul de tip unu, între timp, reprezintă celelalte 10 la sută din cazuri.
Mai mulți factori pot crește sau reduce probabilitatea unei persoane de a dezvolta această afecțiune. Inclusiv câtă cafea consumă.
Potrivit unui studiu de la Universitatea Harvard, persoanele care și-au redus consumul de cafea cu o ceașcă pe zi pe o perioadă de patru ani au avut cu 17% mai multe șanse de a face diabet.
În plus, cei care au adăugat o ceașcă suplimentară și-au redus riscul de a dezvolta diabet cu 11 la sută.
Deși cercetătorii nu prea știu de ce cafeaua are acest efect asupra organismului, o teorie care există este că actul pare să promoveze niveluri mai stabile de zahăr din sânge.
În timp ce acest lucru înseamnă că cafeaua are un impact benefic asupra organismului, nu toate cafelele sunt benefice
Un espresso poate avea beneficii mult mai mari pentru sănătate decât o cafea cu zahăr, frișcă și sirop.
Studiile anterioare au descoperit că cafeaua poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Între timp, există și alți factori care pot afecta probabilitatea unei persoane de a dezvolta diabet.
Potrivit Prevention, folosirea apei de gură poate avea un impact negativ.
Un studiu de la Universitatea din Alabama a arătat că cei care au folosit apa de gură de două ori pe zi aveau cu peste 50% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu diabet de tip doi decât cei care nu au folosit-o.
Deși acest lucru poate părea deranjant, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin această legătură.
Diabet UK spune că o serie de factori pot influența riscul unei persoane, cum ar fi:
• Vârsta
• Etnie
• Tensiune arterială crescută
• Greutatea
• Fumatul
• Diabet gestațional
• Sindromul ovarului polichistic
• Condiții de sănătate mintală.