Sari la conținut

Diabet. Patru simptome îngrijorătoare pe care toată lumea ar trebui să le știe

circulație
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Circulație proastă

Diabet. Diabetul este clasificat ca o boală cronică gravă. Nivelurile de zahăr din sânge continuă să crească în corpul afectat. În acest caz, radicalii apar în sânge. Acestea sunt microorganisme care dăunează celulelor corpului. Glucoza se leagă de proteinele din ADN, transformându-le în substanțe care îngroașă pereții arteriali.

În acest caz, potrivit medicilor, vasele se îngustează, ceea ce provoacă boli grave de inimă. Un medic specialist endocrinolog avertizează asupra unor semne neobișnuite la nivelul picioarelor care pot fi legate de boala menționată.

diabet
Sursă foto: Getty Images

„Acestea includ furnicături la picioare, vezicule dureroase, leziuni ale picioarelor și ciuperci ale unghiilor. Cu cât observați mai devreme simptomele bolii, cu atât mai devreme puteți solicita ajutor medical. După cum explică endocrinologul, boala apare atunci când pancreasul nu poate produce cantitatea necesară de insulină. Medicul adaugă că există diferite tipuri de patologie – tipul 1, tipul 2 și forma gestațională a bolii (apare în timpul sarcinii). Boala de tip 2 este cea mai frecventă”, explică medicul.

Simptomele diabetului la picioare

Boala se poate manifesta în diferite moduri, dar printre simptomele tipice, specialistul a identificat 4 simptome de alarmă care apar pe picioare.

Aceste semnale includ:

  • amorțeală la nivelul picioarelor vezicule nedureroase apariția petelor maro-roșiatice pe piele leziuni specifice picioarelor sau piciorului de atlet – in acest caz apar calusuri
  • calusuri,
  • calcaiele crapate
  • deformari si unghii casante
  • infectii fungice
  • placi de unghii incarnate
  • transpiratie excesiva, vezicule;

„Infecțiile fungice ale pielii sunt mai frecvente la diabetici, inclusiv erupții cutanate, pecingine și pecingine”, avertizează dr. Gureeva.

Factorii care provoacă apariția bolii includ:

  • stres emoțional excesiv – expunere frecventă la situații stresante sau depresie;
  • dieta necorespunzătoare – consumul de alimente grase și carbohidrați rapidi în cantități mari;
  • prezența excesului de greutate – indicele de masă corporală nu trebuie să depășească 30 prezența bolilor infecțioase cu complicații ulterioare – rujeolă, rubeolă predispozitie genetica încălcarea cronică a echilibrului de apă din organism patologii anterioare ale sistemului endocrin – sindromul Itsenko-Cushing sau gușă difuză prezența leziunilor și bolilor cronice în pancreas – chisturi, pancreatită, scleroză vasculară și calcificarea glandelor;

Următoarele categorii de persoane sunt expuse riscului de a dezvolta boala:

  • obezi peste 45 de ani cei cu colesterol ridicat cei cu predispoziție ereditară – prezența diabetului la părinți și alte rude apropiate cei cu hipertensiune arterială

De asemenea, grupul de risc include bebelușii care s-au născut cu o greutate corporală mare de peste 4 kg. Dezvoltarea acestor nou-născuți și starea lor este urmărită de un endocrinolog până la creșterea timpurie.

Cauze diabet

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cauzată de o combinație de factori genetici și de stil de viață. Factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 includ:

  • Istoric familial de diabet zaharat
  • Vârsta – riscul de a dezvolta diabet zaharat crește odată cu înaintarea în vârstă
  • Supraponderalitatea (obezitatea), deoarece excesul de greutate poate afecta modul în care corpul utilizează insulina și poate crește nivelul de glucoză din sânge.
  • Lipsa activității fizice (sedentarismul) poate afecta modul în care corpul utilizează insulina și poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
  • Alimentația neechilibrată, bogată în alimente procesate și bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
  • Anumite boli sau afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic sau hipertensiunea arterială pot crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Este important să se înțeleagă că diabetul de tip 2 este o afecțiune complexă și că mecanismele sale exacte de dezvoltare sunt încă cercetate de oamenii de știință, potrivit dingrijapentrutine.com.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel