Diabet hepatogen: legătura dintre diabet și bolile hepatice. Riscul de a dezvolta cancer la ficat

Persoanele cu diabet zaharat și boli hepatice au un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat. Citiți în continuare pentru a afla cum sunt conectate diabetul și bolile hepatice.

Diabetul zaharat (DZ) și bolile hepatice merg adesea mână în mână, diabetul de tip 2 prezentându-se ca un factor de risc distinct pentru afecțiunile cronice ale ficatului. De fapt, aproximativ 30% dintre pacienții cu ciroză, o boală hepatică severă, au și diabet. Această afecțiune este cunoscută sub numele de „diabet hepatogen”.

În acest articol, dr. Zahir Ahmad Kutubuddin Patwekar, medic diabetolog, explică legătura dintre diabet și boala hepatică.

Legătura dintre diabet și boli hepatice

Rezistența la insulină și hiperinsulinemia contribuie la dezvoltarea diabetului în bolile hepatice.

Anumite afecțiuni ale ficatului, inclusiv boala ficatului gras, ciroza alcoolică, hepatita cronică C și hemocromatoza, sunt asociate mai frecvent cu diabetul. Rezistența la insulină poate afecta, de asemenea, răspunsul la tratamentul hepatitei C și progresia cicatricii hepatice.

Impactul asupra rezultatelor clinice

Diabetul la pacienții cu ciroză are caracteristici distincte comparativ cu diabetul de tip 2 în monoterapie. Este mai rar asociată cu complicații precum afectarea vaselor mici de sânge, dar mai frecvent asociată cu complicațiile bolii hepatice.

Studiile au arătat că diabetul crește riscul de deces la persoanele cu boală hepatică.

Cu toate acestea, gestionarea diabetului la pacienții cu ciroză poate fi o provocare din cauza leziunilor hepatice și a potențialelor efecte secundare ale medicamentelor pentru diabet asupra ficatului.

Sursa foto: arhiva doctorul zilei

Screening și Management

Depistarea regulată a bolilor hepatice și a diabetului este esențială, în special pentru persoanele cu factori de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.

Metodele de screening pot include examinări cu ultrasunete, teste ale funcției hepatice și monitorizarea nivelului de glucoză din sânge.

Furnizorii de asistență medicală ar trebui să elaboreze planuri de management personalizate care să ia în considerare sănătatea ficatului și să aleagă medicamente adecvate pentru diabet pentru a minimiza impactul asupra ficatului.

Nu există recomandări definite cu privire la frecvența testării sau vârsta adecvată pentru efectuarea testelor, totuși profesioniștii din domeniul sănătății recomandă efectuarea screening-ului hepatic la fiecare 6 luni.

Este recomandabil să vă gândiți să faceți un test al funcției hepatice și mai frecvent în următoarele situații: dacă aveți un istoric familial de probleme hepatice, dacă vă luptați cu alcoolismul.

Diabetul ca factor de risc pentru cancerul hepatic

Dovezile tot mai mari sugerează că diabetul este un factor de risc semnificativ pentru cancerul hepatic, în special pentru carcinomul hepatocelular (HCC).

Persoanele cu diabet zaharat și boli hepatice prezintă un risc mai mare. Prin urmare, managementul eficient al diabetului, screening-ul regulat pentru cancerul de ficat și intervenția timpurie sunt vitale pentru a îmbunătăți rezultatele și pentru a reduce povara cancerului hepatic.

Înțelegerea legăturii dintre diabet și sănătatea ficatului este esențială atât pentru furnizorii de servicii medicale, cât și pentru persoanele cu diabet.

Examinările regulate pentru boli hepatice, managementul adecvat al diabetului și modificările stilului de viață pot ajuta la atenuarea riscurilor și la îmbunătățirea rezultatelor generale asupra sănătății.

Prin abordarea proactivă a diabetului și a sănătății hepatice, putem lua măsuri semnificative pentru prevenirea și gestionarea bolilor hepatice și a complicațiilor acesteia.

Recent Posts

HOROSCOP. ZODIILE care primesc ajutor DIVIN la sfârşitul lunii septembrie

Două semne zodiacale vor resimți o îmbunătățire semnificativă a vieții în ultimele zile ale lunii…

4 ore ago

E dovedit ştiinţific: Apa de la robinet este mult mai sigură de băut. Iată de ce!

Cele mai recente studii atrag atenţia că până la 75% din apa îmbuteliată din comerţ…

5 ore ago

TOP 3 condimente recomandate împotriva hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea…

5 ore ago

Planta miraculoasă care „salvează vieți” şi la propiu şi la figurat

Numele acestei plante miracualose este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat” şi se…

6 ore ago

România se pregăteşte de un posibil DEZASTRU. Arafat: Dacă se ajunge la nivel ALERTĂ 4, tot personalul la lucru!

Autoritățile se pregătesc intens pentru zilele următoare, când se anunță precipitații abundente în mare parte…

6 ore ago

OTRAVA din alimente care duce la CANCER! 200 de substanţe letale

Un amplu studiu a identificat aproximativ 200 de substanțe potențial cancerigene în materialele de ambalare…

7 ore ago

Citeste si: